Măsurile pentru reducerea fumatului s-au dovedit cost-eficiente, potrivit unui raport OMS 2017

©

Autor:

Măsurile pentru reducerea fumatului s-au dovedit cost-eficiente, potrivit unui raport OMS 2017
Un raport realizat de Institutul Oncologic Național din Statele Unite în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății a remarcat faptul că măsurile pentru prevenirea și combaterea fumatului sunt cost-eficiente, însă nu sunt integrate la adevăratul lor potențial în unele țări.

Printre măsurile împotriva fumatului se numără:
  • majorarea taxelor la tutun și a prețului la țigări și alte produse derivate din tutun,
  • interzicerea publicității și a sponsorizării produselor din tutun,
  • menționarea pe ambalajul acestor produse a atenționărilor cu privire la riscul pentru sănătate al tutunului,
  • politici de sănătate care reglementează și interzice fumatul în spații publice închise și
  • programe prin care se oferă sprijin persoanelor ce vor să renunțe la fumat.

Fumatul este una dintre cele mai preventibile cauze de deces din lume, fiind responsabil la nivel global pentru circa 6 milioane de decese și moartea a aproximativ 100,000 de oameni în Marea Britanie anual”, afirmă George Butterworth, cercetător în domeniul cancerului.

Mai mult decât atât, economia țărilor slab și mediu dezvoltate ar putea beneficia în urma măsurilor pentru combaterea fumatului din prisma reducerii costurilor alocate consecințelor asupra sănătății ale fumatului și pentru achiziția țigărilor, respectiv a produselor din tutun din aceste zone defavorizate. Consumul de tutun este în creștere în astfel de regiuni sărace și vulnerabile (circa 80% dintre fumătorii de pe glob) și conduce la o povară importantă pentru sistemul de sănătate publică și economie.

Raportul de față militează împotriva relaxării politicilor pentru combaterea fumatului și oferă un suport științific acestora, încurajând implementarea măsurilor pentru reducerea viciului la nivel internațional și în special în țările defavorizate: creșterea semnificativă a taxelor și a prețurilor pentru produsele din tutun, interdicția reclamelor, respectiv a fumatului în spațiile publice.

Astfel de măsuri stau la baza eforturilor globale pentru a reduce decesele premature favorizate de fumat prin boli cardiovasculare, cancere, afecțiuni pulmonare obstructive și diabet zaharat tip 2.

Citiți mai departe care sunt riscurile fumatului, avantajele renunțării la acest viciu și care sunt pașii pentru a reuși.

Sursa: Cancer Research UK

Data actualizare: 01-02-2019 | creare: 25-01-2017 | Vizite: 1269
Bibliografie
(1) Tobacco control measures found to be cost-effective, says WHO report, link: https://www.cancerresearchuk.org/about-us/cancer-news/news-report/2017-01-13-tobacco-control-measures-found-to-be-cost-effective-says-who-report
(2) Tobacco control can save billions of dollars and millions of lives, link: https://www.who.int/mediacentre/news/releases/2017/tobacco-control-lives/en/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Evaluarea dependenței de nicotină
  • Avantajele renunțării la fumat
  • Luarea în greutate după renunțarea la fumat
  •