Înainte de a te schimba, acceptă-te pe tine însuți. Pas cu pas devii mai bun iertând, acceptând, dând un sens trăirilor tale. Zi minuntă și crede în tine!
ROmedic Cabinete medicale Pitesti Cabinete Psihologie Psihologie Pitesti

De ce sa ma intalnesc cu un psihoterapeut?

1 – E vorba despre ceea ce vrei tu sa schimbi. Tu, nu mama care te trimite la un cabinet psihologic sa-ti bage mintile-n cap, sotia care te ameninta cu divortul daca nu mergi la psihoterapie sau prietenele care cred ca deja ar fi trebuit sa treci deja peste despartirea de fostul.

*Exceptie se face in psihoterapia cu minori, caz in care se va stabili de comun acord cu copilul si parintii care va fi scopul terapiei.

 2 – Este vorba despre ceea ce vrei sa schimbi la tine. La tine, nu la partenerul care bea prea mult, nu la seful care iti da prea multe termene si nu la fiica ta care nu se comporta cum ar trebui.

 Pana aici raspunsul pare foarte simplu. Cu toate acestea pun pariu ca fiecare dintre noi a avut, la un moment dat, temeri care incepeau cu “Da, dar ...”.  Aici sunt multe variante posibile si intalnite in realitate si pot trece usor in revista o parte dintre ele:

 Da, dar...

 ...ce, eu nu sunt nebun ca sa am nevoie de psihoterapie! Sunt nenumarate lucruri pe care poti sa vrei sa le schimbi la tine/viata ta fara sa fii nebun – de la satisfactia la locul de munca la viziunea ta despre viata si moarte, de la imaginea de sine la satisfactia sentimentala, de la teama de caini la comunicarea in cuplu şi multe, multe altele.

...daca ma duc si apoi spune altora ce i-am zis? Psihoterapeutul este obligat sa pastreze confidentialitatea celor discutate in timpul sedintelor de terapie. Singurul caz in care el va rupe confidentialitatea este acela in care considera ca pui in pericol viata/sanatatea ta sau a altcuiva. Un alt caz este acela in care tu si psihoterapeutul hotarati de comun acord ca poate folosi informatiile pentru un scop bine stabilit.

...ce, terapeutul ala e mai destept ca mine? Nu. Asa cum tu se poate sa stii multe lucruri despre masinile sport/arhitectura/fabricarea parfumurilor/sistemul de invatamant din Romania, la fel psihoterapeutul este bine pregatit pentru jobul lui de a te insoti si a-ti inlesni procesul de schimbare.

...daca el/ea n-o sa vrea sa lucreze cu mine? Motivele pentru care un terapeut ar putea refuza sa lucreze cu un client sunt legate de: timp (nu are spatiu liber in program), competenta (experienta/specializarea altcuiva ti-ar putea fi de mai mult folos) sau probleme personale (ceva din ceea ce ai adus in terapie a atins ceva nerezolvat din experienta sa personala). Niciunul dintre aceste motive nu are, de fapt, legatura cu tine.

...daca afla familia/prietenii ca ma duc la terapie? Confidentialitatea este obligatorie din partea psihoterapeutului. Singurul care poate spune ca mergi la un psihoterapeut si ce vorbiti acolo esti tu.

… lista ramane deschisa si astept sugestii.

 Cu toate acestea, nu inseamna ca toata lumea ar trebui sa mearga la terapie. Fiecare dintre noi stim cand vrem sa fim insotit intr-o zona a preocuparilor noastre si cand nu. Stim daca ne simtim blocati/coplesiti/frustrati sau trecem printr-o situatie pe care stim sa o gestionam. Stim cand vrem sa schimbam ceva si cand nu.

 
Programare