ROmedic Cabinete medicale Arad Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Arad

Cum construim iubirea?

Te-ai gandit vreodata cum apare iubirea intre doua persoane? 
Sau cum se mentine? 
 
 
Iubirea, este principalul nostru tel, catre care tindem inca de cand suntem mici. Vrem sa ne iubeasca parintii, apoi colegii de gradinita, scoala, prietenii de joaca. Rudele, si toti cei pe care ii cunoastem. 
 
In timp ce crestem, realizam ca acest lucru e imposibil. Si e bine totusi ca nu ne iubeste toata lumea, sau noi nu iubim pe toata lumea. Si nici nu-i cum.
 
Iubirea nu e totuna cu indragosteala. Indragosteala e etapa care aduce oamenii impreuna, iubirea ii mentine. Dar nu de la sine, fiindca nu are status quo de sine statatoare. Iubirea e un construct, intre doi oameni care isi asuma sa produca un construct. E ca si intr-o echipa de arhitecti, care decid sa construiasca blocuri. Femeia si barbatul, sunt arhitectii iubirii pe care ALEG sa si-o poarte reciproc. 
 
Poate va intrebati cum ramane cu sexul. Nu intru in amanunte de relatii cu beneficii sexuale, eventual in alt articol, insa si acolo, sexul trebuie facut cu dragoste.
 
Aceasta constructie numita IUBIRE are la baza cativa piloni importanti. Fara ei, nu intra in discutie acest subiect si anume : 
 
 
-comunicare 
- compatibilitate fizica ( iti place foarte mult mirosul partenerei /partenerului tale/tau, statura, postura)
- valori comune sau asemanatoare ( educatie, principii, integritate personala)
-planuri comune 
- experiente de viata asemanatoare
- respect reciproc
- interdependenta in cuplu
-identitate de rol
-asumarea identitatii de rol in cuplu
 
Si nu in ultimul rand 
 
- potrivire sexuala 
 
 
Impreuna, contureaza fuziune sanatoasa. Adica, prin aceasta baza pe care IUBIREA  a luat nastere, poti  intui aproape perfect, ce anume ii place partenerului de cuplu, ce e capabil sa negocieze cu partenera, cat timp aloca relatiei, ce anume este capabil sa sacrifice pentru relatia de cuplu, care ii sunt limitele, si seriozitatea cu care se implica. 
 
1+1=3 in psihoterapie. Iubirea e o a treia entitate. Cand ceva se strica, insemna ca , ori pilonii sunt subrezi si trebuiesc reparati, ori reevaluati si ajustati acolo unde e nevoie. 
 
Fara implicare simultana, e ca si atunci cand mergi dupa apa la fantana cu galeata sparta.
 
Livia Matei
Psihoterapeut
 
Programare