Medicamentele pentru scăderea glicemiei pot îmbunătăți răspunsul la exerciții fizice al persoanelor cu hiperglicemie

©

Autor:

Medicamentele pentru scăderea glicemiei pot îmbunătăți răspunsul la exerciții fizice al persoanelor cu hiperglicemie
Exercițiile fizice oferă multiple beneficii pentru sănătatea fizică și psihică a indivizilor. Pentru persoanele cu boli metabolice, activitatea fizică poate ajuta la menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge și la prevenirea leziunilor nervoase și a bolilor de inimă legate de diabet. Cu toate acestea, persoanele cu diabet zaharat au o capacitate de exercițiu aerobă mai mică decât persoanele fără boli metabolice.
Într-un nou studiu, oamenii de știință au încercat să determine dacă glicemia crescută în sânge reduce răspunsul organismului la exerciții fizice și dacă scăderea glicemiei poate restabili capacitatea de a îmbunătăți capacitatea aerobă.

În cadrul studiului, desfășurat în două etape, cercetătorii au testat mai întâi un medicament numit canagliflozin, care poate reduce glicemia la un model de șoarece. Șoarecii cu hiperglicemie indusă au fost monitorizați în timp ce alergau în mod voluntar pe roțile de exerciții pe parcursul studiului, desfășurat pe o perioadă de șase săptămâni. După perioada de exerciții, cercetătorii au evaluat răspunsul animalelor la antrenamentul fizic și au descoperit o îmbunătățire marcată în rândul celor cărora li s-a administrat canagliflozin, comparativ cu cei cărora nu li s-a administrat medicamentul.

Analiza țesutului muscular a dus la identificarea unor molecule specifice din mușchii scheletici care se făceau responsabile de capacitatea scăzută de efort în contextul unui nivel ridicat de glucoză în sânge. Folosind mostre umane de mușchi, prelevate de la participanții la studiu înainte și după sesiunile de exerciții, cercetătorii au putut confirma că moleculele identificate în experimentele preclinice pe animale pot fi relevante și la oameni.

„Pe măsură ce prevalența bolilor metabolice crește, capacitatea scăzută de efort asociată cu glicemia crescută are potențialul de a afecta o proporție mare și în creștere a populației. În concluzie, studiul actual ne va ajuta să proiectăm strategii pentru a îmbunătăți sănătatea și longevitatea persoanelor cu boli metabolice”, declară unul dintre autori, Sarah Lessard, cercetător asistent la Joslin Diabetes Center.

sursa: News Medical

Data actualizare: 02-05-2022 | creare: 02-05-2022 | Vizite: 308
Bibliografie
Glucose-lowering treatments may be effective in improving response to exercise training, link: https://www.news-medical.net/news/20220425/Glucose-lowering-treatments-may-be-effective-in-improving-response-to-exercise-training.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hiperglicemia - ce se întâmplă pe termen lung dacă lași glicemia să crească
  • Ce face prea mult zahăr în sânge și de ce e atât de important să ținem glicemia jos
  • Hiperglicemia, mai periculoasă decât hipertensiunea arterială în privința riscului de a suferi un atac de cord
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum