Medicamentele psihotrope, utilizate frecvent de pacienții cu boli cardiovasculare, pot crește riscul acestora de deces prematur
Autor: Domșa Dariana

Studiul arată că utilizarea medicamentelor psihotrope este frecventă la persoanele cu afecțiuni cardiovasculare și că aproape unul din trei pacienți prezintă simptome de anxietate.
În cadrul studiului au fost incluși peste 12.900 de pacienți spitalizați cu o afecțiune cardiacă (boală cardiacă ischemică, aritmie, insuficiență cardiacă sau boli valvulare ale inimii) din sondajul național DenHeart. Participanții au completat un chestionar la externarea din spital și au fost clasificați ca având simptome de anxietate dacă au obținut un scor mai mare de 8 (dintr-un total de 14 puncte) la testul HADS-A, utilizat în spitale, de către cadrele medicale, pentru a determina nivelurile de anxietate și depresie ale unei persoane. Informațiile despre medicamente au fost obținute folosind registrele naționale.
Pacienții au fost definiți ca utilizatori de medicamente psihotrope dacă au primit cel puțin o rețetă în timpul celor șase luni anterioare admiterii în spital cu benzodiazepine, medicamente asemănătoare benzodiazepinelor, antidepresive sau antipsihotice. Pacienții au fost urmăriți timp de un an după externarea din spital pentru decesul din orice cauză. Cercetătorii au descoperit că aproximativ 18% dintre participanți (echivalentul a 2.335 de persoane) au primit cel puțin o rețetă pentru medicamente psihotrope în timpul celor șase luni înainte de internarea la spital. Cele mai utilizate medicamente au fost benzodiazepinele (68%) și antidepresivele (55%).
Aproape o treime dintre pacienții cardiaci (32%) au fost clasificați ca având anxietate. Consumul de droguri psihotrope a fost de două ori mai mare la pacienții cu anxietate (28%) comparativ cu cei fără anxietate (14%). Peste 360 de pacienți (3%) au murit în primul an după externarea din spital. Rata de deces la un an a fost semnificativ mai mare la utilizatorii de medicamente psihotrope (6%), comparativ cu cei care nu au utilizat medicamente psihotrope (2%).
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Un somn de calitate slabă poate dubla riscul de boli cardiovasculare
- Mai puțin de 1% dintre supraviețuitorii AVC respectă toate măsurile pentru sănătatea inimii
- Dieta poate începe cu un post, pentru a îmbunătății sănătatea cardiovasculară
- Vase de sânge sintetice inovatoare, care cresc odată cu vârsta
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni