Medici din SUA şi de la 'Grigore Alexandrescu' tratează copii cu afecţiuni cardiace printr-o nouă procedură

Data publicării: 03-11-2017

O echipă medicală din Statele Unite, alături de medici români de la Spitalul 'Grigore Alexandrescu', operează, până pe 8 noiembrie, 12 copii cu afecţiuni cardiace, fiind efectuate primele proceduri de cateterism în noul departament de chirurgie cardiovasculară al spitalului, dotat cu echipamente la cele mai înalte standarde.

Echipa din Statele Unite este formată din 20 de medici chirurgi cardiologi, anestezişti, pediatri, asistente de la Internaţional Children's Heart Foundation şi Albany Memorial Hospital, New York, demersul fiind parte a unui program susţinut de organizaţiile Rotary Romania şi Rotary International, Ghift of Life International.

"Scopul nostru este să prezentăm această echipă care lucrează la noi deja de 4 zile, echipa adunată şi finanţată de organizaţia Rotary, şi care sunt aici în special pentru a ne ajuta să avem o secţie funcţională unde să se opereze copiii cu malformaţii cardiace şi, secundar, să rezolve aceste cazuri până când vom putea să le rezolvăm prin forţe proprii", a declarat, joi, managerul interimar al Spitalului 'Grigore Alexandrescu', dr. Felix Negoiţescu, într-o conferinţă de presă.

El a spus că speră ca de anul viitor medicii români să înceapă să opereze în noua secţie de cardiologie vasculară pediatrică, aflată într-o clădire la standarde "absolut extraordinare" şi cu aparatură "extrem de performantă". Acesta a menţionat, însă, că există probleme legate de lipsa personalului din cauza nivelului de salarizare din România. Negoiţescu a mai spus că Secţia de chirurgie cardiovasculară a funcţionat numai când a venit misiunea medicală, pentru că nu erau chirurgi.

Cristina Olteanu, medic primar cardiologie, a subliniat că echipa din Statele Unite ajută în tratarea a 12 copii cu malformaţii cardiace şi i-a instruit pe medicii români.

"Noutatea acestei misiuni a fost reprezentată de începerea activităţii în laboratorul de cateterism cardiac, unde am avut inclusiv cateterisme cardiace cu rol diagnostic, absolut necesar în stabilirea conduitei terapeutice, dar şi în rezolvarea printr-o tehnică mult mai simplă a unor malformaţii cardiace", a explicat dr. Olteanu.

Rodrigo Soto, chirurg cardiolog pediatru care conduce echipa americană, a spus că este pentru a treia oară la Bucureşti şi că în această misiune s-a reuşit tratarea unor copii cu vârste cuprinse între 2 luni şi 17 ani.

"Scopul nostru principal este să instruim echipa medicală românească. Avem medici şi personal medical cu care lucrăm şi operăm împreună. Avem un sediu aici şi un departament complet nou şi dotat la standarde mondiale. (...) Echipa locală cu care lucrez este foarte bine pregătită. Există un mare potenţial şi suntem convinşi că nu într-un timp îndelungat se va putea ajunge ca toţi copiii care au nevoie de astfel de operaţii să poată fi operaţi în România şi să nu mai trebuiască să plece în afară", a subliniat acesta.

Dr. Harm Velvis, cardiolog pediatru, a arătat că echipa medicală din SUA din care face parte este formată din 20 de persoane - doctori, asistenţi. "Rolul meu în această misiune este să fac proceduri de angioplastie, de cateterism. Acest spital are un aparat de angioplastie nou, la ultimele standarde medicale din lume. Sunt doar două locuri în România care au un astfel de laborator şi sunt foarte mândru că am avut prilejul să folosesc primul acest aparat din spital. Cateterismul este o procedură esenţială în tratarea copiilor cu malformaţii la inimă", a evidenţiat medicul.

El a adăugat că până acum a efectuat trei proceduri de cateterism pentru diagnosticare şi alte trei proceduri în care a reuşit să rezolve problemele cardiace ale copiilor. "Avem mari speranţe să dezvoltăm relaţiile cu personalul local care va continua să folosească acest laborator. Programul necesită în continuare sprijinul spitalului şi al Guvernului", a mai arătat el.

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, care a sprijinit acest program, a menţionat că s-a început în urmă cu patru ani cu construcţia secţiei.

"Noi am considerat că este o secţie modernă, acest lucru ni l-au spus şi medicii americani, la standardele spitalelor din America", a susţinut Tudorache, subliniind că doreşte ca, în perioada următoare, această secţie să fie completată cu o secţie de chirurgie generală.

Rob Raylman, reprezentantul organizaţiei Gift of Life International, a subliniat că este important ca în cel mai scurt timp echipa medicală românească să poată să opereze fără sprijin astfel de cazuri.

"Să dezvolţi o unitate cardiologică pediatrică chirugicală nu este un lucru uşor. Şi acest lucru începe cu sprijinul Guvernului, care este determinat să vină şi să ajute astfel de programe. Un alt element important este susţinerea spitalului, iar managerul spitalului este foarte implicat şi susţine cu ce se poate acest program. Echipa românească din spital este cu sufletul pentru acest program, echipa chirugicală, echipa de reanimare, de anestezie. Scopul principal este să transferăm cunoştinţele şi să instruim echipa locala ca, în scurt timp, să poată să opereze copii şi să îngrijească copii fără sprijin din altă parte", a spus acesta.

Victor Martin, reprezentantul Rotary, a menţionat că acest program se derulează de patru ani şi constă, în principal, în a asigura instruirea echipelor medicale româneşti în cazul acestei proceduri de ultimă generaţie în cardiologia pentru copii.

"Astfel de cazuri de malformaţii cardiace apar 1.000 - 1.500 pe an. Capacitatea, în momentul de faţă, în ţară de a rezolva astfel de cazuri este undeva la 300 - 400 - 500 de cazuri, luând în calcul facilităţile care sunt la Tîrgu Mureş, la Cluj, la Iaşi, Bucureşti. Din această cauză, multe din aceste cazuri pleacă în afară, în Europa, cu costuri enorme pentru Ministerul Sănătăţii şi Casa de Asigurări de Sănătate", a arătat acesta, adăugând că o intervenţie de acest gen costă 70.000 euro în străinătate, iar în România - 10.000 de euro.

În perioada 23 - 25 noiembrie va fi organizată o acţiune cu participare internaţională în care vor fi evaluaţi şi selectaţi pacienţi cu malformaţii cardiace congenitale care vor putea beneficia de tratament chirurgical cu ocazia misiunilor următoare.

Clinica de neurochirurgie şi chirurgie cardiovasculară pediatrică a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" a fost inaugurată în septembrie 2016.
Sursa: Agerpres, 03-11-2017, Vizualizari 656
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.