Medicii de familie intra in concediu in semn de protest

Data publicării: 17-02-2009

Medicii de familie din judetele Hunedoara, Buzau si Valcea au inceput, marti dimineata, sa-si depuna cererile de concediu de odihna sau de studii, pentru trei zile, protestand astfel fata de decizia luata de autoritati, la nivel national, ca de la 1 aprilie fondurile alocate pentru medicina primara sa fie reduse cu 40%.
* * *
Aproape trei sferturi dintre cei 246 de medici de familie din judetul Hunedoara au anuntat ca vor pleca trei zile in concediu de odihna incepand cu data de 18 februarie.
„Am primit instiintari de 181 de medici de familie din judetul Hunedoara ca vor pleca in concediu de odihna in perioada 18-20 februarie. Cu totii au transmis ca nu au inlocuitori la cabinetele de medicina de familie”, a declarat, marti, purtatorul de cuvant al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Hunedoara, Gabriela Crisovan.
Presedintele Colegiului Medicilor Hunedoara, dr. Mircea Artean, el insusi medic de familie, a precizat ca medicii vor participa, in cele trei zile libere, la un simpozion pe probleme medicale care este inclus in programul de educatie medicala continua.
Potrivit acestuia, scaderea valorii punctului pe pacient si pentru serviciile medicale vor afecta, in primul rand, medicii de familie care au cabinetele la sate.
„Problemele mari de finantare a cabinetelor medicilor de familie ii va afecta pe acei colegi care au mai putin de 1.500 de persoane inscrise pe liste. In aceasta situatie se afla 30-40 la suta dintre medicii de familie hunedoreni. Cel mai grav va fi in mediul rural, unde, nu cred ca va mai rezista vreun cabinet al unui medic de familie”, a conchis presedintele Colegiului Medicilor Hunedoara.
* * *
Doar cinci din cei 206 medici de familie din judetul Buzau au solicitat CJAS desemnarea unui inlocuitor.
Medicul sef al CJAS Buzau, dr. Nina Mihai, a declarat ca „la Buzau practic niciun medic de familie nu a depus cerere de concediu prelungit, cele cinci situatii avand la baza probleme obiective, de ordin medical sau de lauzie”.
Potrivit sursei citate, medicii de familie buzoieni s-au raliat doar formal protestului la nivel national, veniturile lor totale pe luna ianuarie 2009 sunt la fel de mari, ajungand la 2,19 milioane de lei la care se adauga alte 0,29 de milioane de lei, sume rezultate din regularizarile lunare.
***
Medicii de familie din judetul Constanta nu vor recurge la forma de protest de a intra in concediu de odihna in perioada 18-20 februarie, dar propun ca pacientii sa plateasca o parte din costul consultatiei.
Purtatorul de cuvant al CJAS Constanta, Lamaita Antochi, a declarat ca nici unul dintre cei 379 de medici de familie care au contracte incheiate cu CJAS nu a solicitat intrarea in concediu de odihna sau de studii in urmatoarele trei zile.
"Pana marti, nu am inregistrat nici o astfel de cerere", a mentionat reprezentanta CJAS Constanta.
Pentru asigurarea unui raport corect intre calitatea serviciilor medicale si plata acestora, medicii de familie constanteni propun introducerea sistemului de co-plata pentru medicina de familie, in cadrul contractului cadru pe anul 2009, care va intra in vigoare incepand cu luna aprilie. Demersurile in acest sens sunt facute de Colegiul Medicilor Constanta, iar suma ce ar urma sa fie propusa pentru a fi perceputa de la pacienti este de 10 lei.
Medicii de familie sustin ca mai mult de o jumatate dintre cabinete vor falimenta in conditiile scaderii bugetului cu 40%, in 2009, si a cresterii cheltuielilor in functie de cursul euro. Ei au anuntat, la nivelul intregii tari, ca vor trage primul semnal de alarma catre autoritati, in perioada 18-20 februarie, cand vor intra in concediu de odihna, fara inlocuitori, si vor afisa anunturi pentru pacienti prin care ii vor informa de posibilitatea desfiintarii cabinetelor medicale.
***
Medicii de familie din judetul Satu Mare vor decide in cadrul adunarii de joi cum vor protesta fata de decizia luata de autoritati, la nivel national, ca de la 1 aprilie fondurile alocate pentru medicina primara sa fie reduse cu 40%.
Calin Bumbulut, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie (AMF) din judetul Satu Mare, a declarat ca in cadrul intalnirii se va stabili si data de la care va fi decisa incetarea activitatii cabinetelor medicilor de familie, precum si durata protestului, precizand ca medicii de familie satmareni nu se vor limita la doar cateva zile de protest. In judet isi desfasoara activitatea 177 de medici de familie, din care aproximativ 70 sunt in municipiul resedinta de judet.
***
CJAS Valcea a primit, din partea medicilor de familie, peste 130 de instiintari de intrare in concediu de studii, iar numarul acestora ar putea sa creasca in cursul zilei de marti. Potrivit dr. Cristiana Baraganescu, presedintele Asociatiei Profesionale a Medicilor de Familie (APMF) din judetul Valcea, circa 150 din cele 225 de cabinete medicale individuale, care au contracte cu casa de asigurari, risca sa dea faliment odata cu instituirea noului nivel de finantare a medicinei primare, prin legea bugetului pe anul in curs.
'Intrarea in concediu de studii, alaturi de colegii nostri din alte 34 de judete, reprezinta un semnal de alarma la adresa factorilor responsabili, fata de diminuarea cu aproape 41% a bugetului alocat, prin Ministerul Sanatatii, cabinetelor de medicina primara,' a precizat presedintele APMF Valcea.
Potrivit dr. Cristiana Baraganescu, 'se incearca acum intimidarea medicilor de familie, prin amenintari cu controale ce vor fi efectuate in zilele de miercuri, joi si vineri, in urma carora medicii de familie sa fie penalizati la plata serviciilor pe luna in curs'.
'Am intrat in posesia unor adrese in acest sens, transmise prin fax tuturor caselor judetene de sanatate si tuturor autoritatilor judetene de sanatate publica. Adresele sunt semnate de Eduard Armeanu, directorul Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS), respectiv de secretarul de stat Aurel Nechita, din Ministerul Sanatatii (MS),' a precizat dr. Baraganescu.
CJAS Valcea a dat curs faxului primit de la Bucuresti si a transmis cabinetelor individuale o adresa semnata de Nicolae Hobeanu, directorul general al institutiei, prin care medicii de familie sunt instiintati ca sanctiunile pentru aceia care vor fi considerati ca lipsesc in mod nejustificat de la program pot merge pana la rezilierea contractului cu casa de sanatate.
Pe de alta parte, Societatea Nationala de Medicina a Familiei (SNMF) isi exprima surprinderea fata de faptul ca CNAS si MS 'prefera sa intimideze medicii, ordonand controale in masa asupra medicilor de familie care au depus instiintari pentru concedii de odihna legale' si anunta continuarea protestelor.
'Activitatea fiecarui cabinet, in lipsa medicului, va fi hotarata de fiecare medic in parte, deoarece cabinetele de medicina familiei sunt unitati private, avand regulamente proprii de organizare si functionare', se arata intr-o decizie adoptata luni de Consiliul Director al SNMF.
Sursa: Agerpres, 17-02-2009, Vizualizari 995
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.