Medicii maghiari traiesc mai putin decat media de viata din Ungaria

Data publicării: 13-08-2009

Pe viitor, numarul medicilor tineri care parasesc Ungaria ar putea trece de 1.000, nefiind de asteptat ca acestia sa se intoarca in tara, in conditiile in care un medic maghiar traieste in medie cu cinci ani mai putin decat media de viata din Ungaria, iar salariul sau reprezinta zece la suta sau mai putin din cat castiga colegii vest-europeni, scrie ziarul ungar Magyar Hirlap.
Singura cale de a contracara acest fenomen, este de parere seful Federatiei Ungare a Rezidentilor, Papp Magor, este restabilirea demnitatii meseriei de medic. Magor afirma ca plecarea medicilor tineri in Occident este urmarea situatiei grele din sistemul maghiar de sanatate, anul trecut circa 800 de medici parasind Ungaria pentru tari din Europa de Vest si Scandinavia, acest numar putand fi mai mare cu 400 pe viitor. El mai avertiza asupra faptului ca aceia care pleaca nici ca se mai intorc la conditiile mizerabile din tara, mai ales ca, daca pana acum se cautau specialisti, actualmente sunt primiti cu bratele deschise si medicii incepatori. Destinatiile traditionale ale medicilor maghiari sunt Marea Britanie, Danemarca, Suedia, Germania si mai nou Olanda, tari in care, comparativ cu Ungaria, medicii incepatori primesc salarii uriase, de cel putin un milion de forinti (3.700 euro) pe luna, adica in medie de 6-8 ori mai mult ca in Ungaria. Conform lui Magor, este trist ca majoritatea colegilor de breasla nu vor sa plece din tara, insa ei traiesc sub pragul de supravietuire si nu exista argumente pentru a-i tine aici.
Un fost coleg de an al lui Magor, casatorit cu doctorita, are doi copii. Pe cel mai mare nu l-au primit la cresa iar unul din copii traieste la bunici, insa nici in conditiile acestea cei doi nu reusesc sa se descurce. Cuplul de medici s-a saturat si si-a gasit un loc de munca in Anglia, unde copilul a fost imediat primit la cresa iar salariul sau este de cateva ori mai mare decat cel de acasa. Magor are cunostinta de multi colegi de breasla care sunt nevoiti sa isi mai ia inca doua slujbe secundare pentru a supravietui, acest lucru afectand insa instruirea profesionala si calitatea ingrijirilor medicale, dat fiind ca nu mai ramane vreme pentru refacere fizica si psihica. Un medic afirma ca, din cele doua saptamani de concediu din august, zece zile este de serviciu la locurile de munca secundare. Cert este ca medicii maghiari traiesc cu cinci ani mai putin decat media de viata din Ungaria. Tradus printr-o ecuatie aceasta inseamna: stress zilnic plus nesiguranta existentiala egal minus cinci ani de viata. Scopul federatiei rezidentilor este acela ca in institutiile finantate de stat sa fie platite salarii decente si nu sa fie tinuti medicii acasa prin ordonante de guvern, ci sa fie restabilita demnitatea profesiei de medic, arata Magor.
Intre timp, inrautatirea situatiei din domeniul medical conduce la concedieri in masa. La inceputul lui octombrie, guvernarea locala din comitatul Szabolcs-Szatmar-Bereg a dispus concedierea a 140 de angajati de la spitalul Josa Andras, aflat in administratia sa, motivand decizia prin modificarile nefavorabile din cadrul sistemului de finantare. Directorul spitalului, Piko Karoly, declara ca masurile de concediere vor afecta acele persoane care nu iau parte direct la procesul de tratament, fiind vorba despre serviciile secundare si administrative.
Sursa: Agerpres, 13-08-2009, Vizualizari 393
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.