Medicii raportează cazul unei paciente imunosupresate cu infecție COVID-19 vindecată cu ajutorul plasmei convalescente

©

Autor:

Medicii raportează cazul unei paciente imunosupresate cu infecție COVID-19 vindecată cu ajutorul plasmei convalescente
O femeie în vârstă de 72 de ani a fost internată din cauza unei forme severe de infecție COVID-19, la 33 de zile de la debutul simptomelor, timp în care starea ei s-a degradat progresiv, dezvoltând pneumonie severă cu risc crescut de deces. Din cauza leucemiei limfatice cronice de care suferea, care compromite sinteza normală de imunoglobuline, sistemul imun al pacientei nu putea face față virusului SARS-CoV-2 de unul singur. Astfel, medicii de la University of Alabama at Birmingham au recomandat o singură transfuzie intravenoasă de plasmă covalescentă de la cumnatul pacientei, care se vindecase de COVID-19. Efectele au fost remarcabile, febra de 40°C a scăzut rapid, iar starea pacientei s-a îmbunătățit considerabil în decurs de două zile. După trei zile, virusul nu mai era detectabil în secrețiile respiratorii și după patru zile pacienta a fost externată.

Cu toate acestea, cazul pare o excepție, întrucât vindecarea pacientei s-a produs datorită unui titru extrem de ridicat de anticorpi neutralizanți prezenți în plasma convalescentă primită de la cumnatul acesteia. Acest titru de 5.720 era superior altor 64 de eșantioane de plasmă convalescentă provenite de la două bănci de sânge, cu toate că opt dintre ele depășeau titrul de 1.000 de anticorpi neutralizanți. S-a dovedit faptul că multe dintre aceste eșantioane erau nepotrivite pentru transfuzie, doar 37% de la prima bancă de sânge și 47% de la a doua având un titru mai mare de 250, limita inferioară stabilită de Food and Drug Administration pentru autorizarea folosirii de urgență a plasmei convalescente. Acest lucru permite utilizarea unui produs medical neaprobat în situații de urgență pentru a trata afecțiuni cu risc vital.

Cercetătorii au analizat titrurile de anticorpi din plasma altor 17 pacienți înainte și după administrarea plasmei convalescente. Înaintea transfuziei 53% dintre aceștia aveau deja un titru superior valorii de 250 și șapte pacienți aveau titruri care depășeau 3.000. Transfuzia de plasmă convalescentă nu a dovedit un efect semnificativ, mulți pacienți având o producție endogenă de anticorpi mult superioară titrului din plasma transfuzată. Pe de altă parte, transfuzia de 218 mL provenită de la cumnatul pacientei, echivalentă cu volumul unei cești, a determinat o creștere importantă a titrului de anticorpi neutralizanți în plasma pacientei, ce persista la patru zile de la transfuzie.

Medicul pacientei, Prof. Dr. Randall Davis și colegii săi susțin importanța evaluării titrului de anticorpi neutralizanți, atât în plasma convalescentă, cât și în plasma primitorilor pentru că mulți donatori au titruri mici de anticorpi și mulți primitori au deja un nivel ridicat de anticorpi proprii. Astfel sunt necesare eforturi pentru a identifica donatorii convalescenți cu titruri mari de anticorpi neutralizanți fiindcă aceste cazuri sunt rare.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 01-02-2021 | creare: 01-02-2021 | Vizite: 375
Bibliografie
COVID-19 infection in immunodeficient patient cured by infusing convalescent plasma, doctors report, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210121150927.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Antivirale naturale (alimente) - eficiente împotriva coronavirusului?
  • Tratament COVID-19 în New York: vitamina C
  • COVID-19: Terapia cu plasmă convalescentă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum