Medicii romani acceseaza in numar mic fonduri europene

Data publicării: 15-06-2008

Rezidentiatul 2007-2008 aduce, ca element de noutate, concursul pe post, care incearca sa stabilizeze medicii in zonele defavorizate, a declarat pentru ROMPRES prof.dr. Florian Popa, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila".
El a mentionat ca MSF a aprobat pentru acest tip de rezidentiat pe post peste 736 de locuri, pentru care insa nu s-au inscris decat 950 de candidati.
Anul acesta, se preconizeaza ca vor fi 2.000-2.200 de locuri pentru examenul de
rezidentiat, pentru care se asteapta, ca si in anii trecuti, sa se inscrie 5.000-6.000 de candidati.
In legatura cu plecarea in numar mare a medicilor in afara tarii, rectorul a spus ca din pacate, este "o realitate care nu se va putea rezolva decat printr-o mai substantiala motivare a acestora care nu inseamna numai salarii, ci si acces la noile tehnologii".
Prof. dr. Florin Popa a explicat lipsa universitatilor romanesti din primele 500 de unitati de invatamant din lume, prin principiile de clasificare foarte precise, dar foarte complexe, care favorizeaza anumite scoli cu finantari foarte bune, care au dat personalitati remarcabile, laureati ai premiului Nobel. Rectorul UMF "Carol Davila" a spus ca mai sunt si alte criterii foarte importante, intre ele aflandu-se cercetarea.
Profesorul Popa a mentionat ca cercetarea romaneasca a aplicat de curand pentru finantare la nivel european, iar aplicatiile acceptate sunt in numar mic sub 10 proiecte.
Rectorul UMF crede ca medicii romani nu acceseaza fonduri europene pentru cercetare pentru ca "pornesc de la prejudecati ca nu vor fi acceptate".
15-06-2008, Vizualizari 1382
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.