Menopauza și sănătatea mintală: riscul de demență, crescut în rândul femeilor care intră devreme la menopauză

©

Autor:

Menopauza și sănătatea mintală: riscul de demență, crescut în rândul femeilor care intră devreme la menopauză
Femeile care intră la menopauză foarte devreme, înainte de vârsta de 40 de ani, sunt mai susceptibile să dezvolte demență de orice tip mai târziu în viață, comparativ cu femeile care intră la menopauză după vârsta de 50 de ani, potrivit concluziilor unui studiu preliminar. Conștientizarea riscului crescut poate ajuta femeile să practice strategii de prevenire a demenței și să lucreze cu medicii lor pentru a le monitoriza îndeaproape starea cognitivă pe măsură ce îmbătrânesc.
În studiul actual, cercetătorii au analizat relația potențială dintre vârsta la debutul menopauzei și diagnosticul de demență din orice cauză. Au fost examinate datele privind sănătatea pentru mai mult de 153.000 de femei înscrise în UK Biobank, o bază de date biomedicală mare care include informații genetice și de sănătate despre o jumătate de milion de oameni care trăiesc în Regatul Unit. Vârstă media e participantelor a fost de 60 de ani.

Anchetatorii au identificat diagnosticul tuturor tipurilor de demență, inclusiv boala Alzheimer, demența vasculară și demența din alte cauze. Ei au calculat riscul de apariție în funcție de vârsta la care femeile au raportat că au intrat în menopauză, în comparație cu femeile care au început menopauza la vârsta medie de debut, care este de 50 sau 51 de ani. Rezultatele au fost ajustate pentru diferiți factori, precum vârsta la ultimul examen, rasa, nivelul de educație, consumul de țigări și alcool, indicele de masă corporală, bolile cardiovasculare, veniturile, nivelul de activitate fizică etc.

Analiza a constatat că femeile care au intrat la menopauză înainte de vârsta de 40 de ani au avut cu 35% mai multe șanse de a fi diagnosticate cu demență. În același timp, femeile care au intrat la menopauză înainte de vârsta de 45 de ani au avut de 1,3 ori mai multe șanse să fi fost diagnosticate cu demență înainte de 65 de ani (numită demență presenilă sau cu debut precoce). În schimb, femeile care au intrat în menopauză la vârsta de 52 de ani sau mai mult au avut rate similare de demență cu acele femei care au intrat în menopauză la vârsta medie de debut, care este vârsta de 50-51 de ani.

Cercetătorii sugerează că nivelurile scăzute de estrogen pot fi un factor în posibila legătură între menopauza precoce și demență. Medicii din domeniul sănătății care îngrijesc femeile ar trebui să fie conștienți de vârsta femeii la debutul menopauzei și să monitorizeze îndeaproape pentru declinul cognitiv acele femei care au intrat la menopauză înainte de vârsta de 45 de ani.

sursa: News Medical

Data actualizare: 04-03-2022 | creare: 04-03-2022 | Vizite: 401
Bibliografie
Early menopause puts women at greater risk of dementia later in life, link: https://www.news-medical.net/news/20220301/Early-menopause-puts-women-at-greater-risk-of-dementia-later-in-life.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Proteinele de origine vegetală ar putea reduce riscul instalării precoce a menopauzei
  • Femeile cu o greutate mai mică decât cea normală ar putea ajunge mai devreme la menopauză
  • Biomarkeri care pot indica riscul de demență
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum