Mestecatul temeinic al alimentelor poate ajuta la prevenirea creșterii în greutate

©

Autor:

Mestecatul temeinic al alimentelor poate ajuta la prevenirea creșterii în greutate
Stimulii orali antrenați de procesul masticator, legați de durata mestecării alimentelor, pot ajuta la creșterea consumului de energie al organismului și la prevenirea obezității, dezvăluie un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Waseda.
Faptul că mâncatul lent și mestecatul temeinic ajută la prevenirea obezității și a creșterii în greutate reprezintă o ipoteză lansată în urmă cu mai bine de un secol, testată ulterior în studii științifice sporadice. În mod obișnuit, procesul de mestecat crește consumul de energie asociat cu metabolismul alimentelor și crește motilitatea intestinală, ceea ce determină o generare crescută de căldură în organism după aportul de alimente, cunoscută sub numele de termogeneză indusă de dietă (DIT). Cu toate acestea, modul în care mestecatul prelungit induce DIT în organism a rămas pentru o lungă perioadă neclar.

În cadrul unui nou studiu, doi cercetători de la Universitatea Waseda din Japonia, au descoperit și descris legătura cauzală între mestecat și DIT.
Cunoscut și ca efectul termic al consumului de alimente, DIT crește consumul de energie peste nivelul bazal de post, un factor cunoscut pentru a preveni creșterea în greutate. În studii anterioare, aceeași echipă de cercetători a descoperit că mestecatul temeinic nu numai că poate crește DIT, ci poate totodată să îmbunătățească circulația sângelui în regiunea splanhnică a abdomenului. Deși aceste studii au legat DIT-ul indus de mestecat cu creșterea digestiei și a activității legate de absorbție în abdomen, au lăsat posibilități pentru a explora în continuare câteva puncte cruciale.

Pentru a găsi răspunsuri la o serie de întrebări, precum dacă stimulii orali generați în timpul mestecării prelungite a alimentelor joacă vreun rol în creșterea DIT, cercetătorii au conceput noul studiu pentru a exclude efectul bolusului alimentar prin implicarea alimentelor lichide.

În cadrul studiului de control, cercetătorii au cerut voluntarilor să înghită 20 ml alimente lichide de testare, în mod normal, la fiecare 30 de secunde. În cel de-al doilea studiu, voluntarii au ținut același aliment în gură timp de 30 de secunde fără a mesteca, permițând astfel degustarea prelungită înainte de a înghiți. În cele din urmă, în al treilea studiu a fost investigat efectul atât al mestecării, cât și al gustări. Astfel, voluntarii au mestecat hrana timp de 30 de secunde la o frecvență de o dată pe secundă și apoi au înghițit-o.

Studiul a evidențiat că mestecatul lent poate ajuta într-adevăr la prevenirea obezității și a sindromului metabolic, prin creșterea consumului de energie.

sursa: Science Daily
foto: WASEDA University

Data actualizare: 14-01-2022 | creare: 14-01-2022 | Vizite: 61
Bibliografie
Chewing to stay slim: How to savor your food better and dodge weight gain, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/01/220112105657.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.