Metabolismul aderent la dieta mediteraneană asociat cu scăderea riscului pentru boli cardiovasculare

Dieta mediteraneană este bazată pe consumul regulat de fructe, legume proaspete, fructe de mare, nuci, ulei de măsline, È™i un consum scăzut de carne roÈ™ie, mâncare procesată, de grăsimi saturate È™i dulciuri. Dieta poate preveni riscul apariÈ›iei unei boli din sfera cardiovasculară, însă s-a observat că răspunsul metabolic poate varia de la persoană la persoană, iar acest lucru pare să fie determinat de particularitățile metabolismului fiecăruia.
În studiul prezent a fost evaluată amprenta metabolică a 6, 868 de participanÈ›i din Spania È™i Statele Unite. S-a înregistrat aderenÈ›a È™i răspunsul metabolic al fiecăruia pentru dieta mediteraneană cu ajutorul unor chestionare aplicate, apoi s-a verificat unde apare riscul bolilor cardiovasculare. Amprenta metabolică formată din 67 de metaboliÈ›i (mici particule rezultate în urma proceselor metabolice din organism) care au fost măsuraÈ›i în sânge, a putut arăta măsura în care a fost urmată dieta de către participanÈ›i È™i reacÈ›ia organismului la ea. AcelaÈ™i studiu a demonstrat că semnătura metabolică poate să estimeze riscul la care este supusă o persoană de a dezvolta o boală cardiovasculară.
Amprenta metabolică È™i metaboliÈ›ii care o alcătuiesc ajută oamenii de È™tiință pentru a înÈ›elege mai bine mecanismele biologice prin care acÈ›ionează È™i beneficiile dietei mediteraneene pentru persoanele cu boli metabolice complexe. În viitor acest lucru va putea ajuta la dezvoltarea dietelor personalizate È™i realizarea profilului metabolic. Practic, cu ajutorul acestui studiu, impactul dietei mediteraneene asupra organismului uman a fost analizat la nivel molecular.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 26-05-2020 | creare: 26-05-2020 | Vizite: 693
Bibliografie
'Metabolic signature' can determine adherence to Mediterranean diet, help predict CVD risk, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200514143535.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Fermentarea controlată a verzei negre, o abordare inovatoare pentru îmbunătățirea valorii nutriționale și a efectelor asupra sănătății
- Beneficiile pentru sănătate și mediu ale produselor pe bază de plante, evidențiate de o nouă cercetare
- Noi metode care ajută la schimbarea obiceiurilor alimentare
- Indicele inflamator alimentar și compoziția nutritivă a celor opt mari bucătării chinezești (studiu)
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni