Metformina poate reduce riscul de complicații al pacienților cu diabet care contractează virusul SARS-CoV-2

©

Autor:

Metformina poate reduce riscul de complicații al pacienților cu diabet care contractează virusul SARS-CoV-2
Un studiu recent, care și-a propus să determine dacă medicamentele antidiabetice pot reduce complicațiile la pacienții cu COVID-19 cu diabet de tip 2, arată că monoterapia cu metformină oferă cele mai favorabile rezultate, riscul de a dezvolta forme severe ale bolii fiind mai redus decât în cazul oricăror alte antidiabetice.
Studiul a inclus peste 31.000 de pacienți adulți diagnosticați cu COVID-19 în perioada martie 2020 și 30 iunie 2020 care sufereau concomitent de diabet de tip 2 și ale căror date au fost incluse în SIDIAP, un sistem informațional care cuprinde informații clinice de la peste 5 milioane de persoane din regiunea Catalonia. Pentru fiecare dintre aceste persoane, sistemul a colectat informații cu privire la o serie de parametrici clinici, data internării și a externării în spital sau diagnosticul de COVID-19. De asemenea, sistemul cuprinde informații despre toate analizele de laborator, prescripțiile de medicamente și comorbiditățile pacienților.  

Cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 confirmate au inclus pacienții cu un raport de diagnostic COVID-19 confirmat, în timp ce cazurile posibile sau neclare i-au inclus pe cei cu un diagnostic neconfirmat, dar care au prezentat simptomatologie specifică pneumoniei, au necesitat internare în spital sau au decedat din cauza COVID-19.

Pacienții au fost clasificați ca fiind sub tratament cu antidiabetice (inclusiv metformină) dacă au primit o rețetă cu unul sau mai multe medicamente antidiabetice cu șase luni înainte de infecția cu SARS-CoV-2 și au urmat un tratament antidiabetic pentru minimum 30 de zile. Grupul de referință pentru studiul actual a fost cel care a cuprins exclusiv persoane care au utilizat metformină în monoterapie.

Dintre participanții la studiu, mai bine de două treimi au primit tratament cu medicamente antidiabetice, în timp ce puțin peste 43% au fost tratați metformină. Comparația între pacienții expuși la metformină și cei care nu au fost expuși la metformină, ci la alte antidiabetice, a evidențiat un risc semnificativ mai redus de rezultate severe ale COVID-19 în rândul pacienților tratați în monoterapie cu metformină. De asemenea, riscul de mortalitate a fost mai redus.

sursa: News Medical
foto: LeviMax / Shutterstock.com

Data actualizare: 12-10-2022 | creare: 12-10-2022 | Vizite: 389
Bibliografie
Metformin reduces risk of severe COVID-19 in diabetic patients, link: https://www.news-medical.net/news/20221010/Metformin-reduces-risk-of-severe-COVID-19-in-diabetic-patients.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Metforminul la femeile însărcinate cu SOP reduce riscul de avort în sarcinile avansate și de naștere prematură
  • Metformin (antidiabetic oral) - largi implicații pentru sănătate
  • Legătura dintre COVID-19 sever și diabet
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum