Microbiomul vaginal nesănătos al mamei predispune la complicații în timpul nașterii, inclusiv la decesul fătului

©

Autor:

Microbiomul vaginal nesănătos al mamei predispune la complicații în timpul nașterii, inclusiv la decesul fătului
Un microbiom vaginal nesănătos la mamele însărcinate, în combinație cu o dietă nesănătoasă, contribuie la creșterea deceselor copiilor și la modificarea dezvoltării bebelușilor supraviețuitori, constată un studiu al cercetătorilor americani, efectuat pe șoareci. În cadrul studiilor, decesele cauzate de microbiomul vaginal nesănătos au fost compensate printr-o dietă sănătoasă.
În cadrul experimentelor de laborator, cercetătorii au testat ipoteza conform căreia microbiomul vaginal nesănătos ar putea afecta dezvoltarea unui copil și rezultatele nașterii, utilizând mostre de microbiom vaginal de la femei însărcinate în modelul lor de șoarece născut prin cezariană. În primul rând, au aplicat fie probele bacteriene sănătoase, fie probele nesănătoase în vaginul șoarecelui, pentru a recrea mediul gestațional. Apoi, puii născuți prin cezariană au ingerat aceiași microbiomi vaginali, mimând expunerea la nașterea vaginală. Cercetătorii au investigat ce gene au fost activate și dezactivate în creierul șoarecilor nou-născuți, pentru a vedea cum microbii vaginali ai mamei le-au afectat dezvoltarea.

În continuare, pentru a modela mai exact o populație vulnerabilă și cu resurse reduse, cercetătorii au repetat studiul, dar au adăugat factorul de risc al prediabetului și al obezității, schimbând mâncarea sănătoasă șoarecilor femele însărcinate, cu conținut scăzut de grăsimi și fibre, cu o mâncare nesănătoasă, bogată în grăsimi și săracă în fibre. Aproximativ 67% dintre șoarecii nou-născuți expuși la microbioame umane nesănătoase și hrăniți cu o dietă nesănătoasă au murit în 48 de ore de la naștere. Cu toate acestea, cu aceeași expunere la microbiom, dar cu o dietă sănătoasă bogată în fibre, rata mortalității a scăzut cu mai mult de jumătate.

„Studiul ajută la stabilirea stadiului în care anumite intervenții pot fi testate pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea și pentru a reduce ratele mortalității infantile, în special în cele mai vulnerabile populații ale noastre”, a declarat Albert Reece, profesor la Facultatea de Medicină din cadrul Universității din Maryland.

sursa: News Medical
foto: University of Maryland School of Medicine

Data actualizare: 31-01-2022 | creare: 31-01-2022 | Vizite: 263
Bibliografie
Unhealthy vaginal microbiome in mothers may contribute to infant deaths and altered development, link: https://www.news-medical.net/news/20220127/Unhealthy-vaginal-microbiome-in-mothers-may-contribute-to-infant-deaths-and-altered-development.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hormonii din laptele matern influențează pozitiv flora intestinală a sugarului
  • De ce vinul și ciocolata pot declanșa migrene?
  • Loțiunea pe bază de bacterii benefice pentru infecțiile pielii
  •