Microplasticele se infiltrează în toate sistemele corpului și provoacă modificări comportamentale

©

Autor:

Microplasticele se infiltrează în toate sistemele corpului și provoacă modificări comportamentale

Microplasticele sunt printre cei mai omniprezenți poluanți de pe planetă, ajungând în aer, sistemele de apă și lanțurile alimentare la nivel global. Cu toate acestea, puține studii au abordat impactul potențial al microplasticelor asupra sănătății mamiferelor. Un nou studiu realizat la Universitatea din Rhode Island abordează această lacună, concentrându-se pe efectele neurocomportamentale și răspunsul inflamator la expunerea la microplastice.

 


Metodologie

Studii In Vitro

Pentru a stabili toxicitatea in vitro a MPs de 0,1 și 2 μm, celulele U-2 OS au fost expuse la concentrații cuprinse între 0,01 și 1000 μg/mL pentru perioade de 24, 48 și 72 de ore. Viabilitatea celulară a fost evaluată prin intermediul unui test MTT, arătând o reducere semnificativă a viabilității celulare, în special pe măsură ce concentrația și timpul de expunere au crescut.

Studii In Vivo

Un studiu in vivo a fost proiectat pentru a determina efectele MPs asupra unui model de rozătoare. Șoarecii C57BL/6J au fost expuși la MPs timp de 3 săptămâni și apoi testați într-o serie de teste comportamentale, inclusiv testele de câmp deschis și preferință lumină-întuneric.

 

Rezultate

Efecte Comportamentale

Expunerea la microplastice a indus schimbări comportamentale la șoareci, inclusiv comportamente asemănătoare demenței la oameni. Aceste efecte au fost și mai pronunțate la animalele mai în vârstă.

Răspunsul Imun

Studiul a arătat, de asemenea, că expunerea la microplastice a dus la modificări ale markerilor imuni în țesuturile ficatului și ale creierului.

Acumularea în Țesuturi

Microplasticele au fost găsite în toate organele majore examinate, inclusiv creier, ficat, rinichi, tract gastrointestinal, inimă, splină și plămâni.

Implicații

Echipa de cercetare intenționează să exploreze mai departe cum expunerea la microplastice ar putea afecta homeostazia creierului și să conducă la tulburări și boli neurologice, cum ar fi boala Alzheimer.

Concluzie

Studiul subliniază necesitatea urgentă de a înțelege impactul pe termen lung al microplasticelor asupra sănătății, în special în contextul în care aceste particule minuscule au capacitatea de a pătrunde în toate sistemele corpului și de a induce schimbări comportamentale și imunologice.


Data actualizare: 29-08-2023 | creare: 29-08-2023 | Vizite: 229
Bibliografie
Acute Exposure to Microplastics Induced Changes in Behavior and Inflammation in Young and Old Mice
https://www.mdpi.com/1422-0067/24/15/12308
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pătrunderea microplasticelor în celulele vii
  • Contaminarea microplastică, întâlnită cel mai frecvent la moluște
  • Fulgii de zăpadă pot conține cantițăți variabile de plastic
  •