Migratia medicilor

Data publicării: 18-02-2009

Un numar din ce in ce mai mare de medici si asistenti medicali din Romania aleg sa profeseze in strainatate, motivati de salariile mai atractive, conditiile de lucru, dar si statutul cadrelor medicale.
"Mi-as fi dorit ca medicii sa nu plece, sa ramana acasa, noi nu promovam plecarea din tara. In mod normal ar trebui sa aiba toate conditiile aici in tara", a declarat dr. Rodica Tanasescu, presedintle Societatii Nationale a Medicilor de Familie (SNMF). Ea a adaugat ca in ultimul timp au venit foarte multe oferte din diferite tari europene.
"Sunt perioade cand vin saptamanal oferte, sau la doua luni.Au fost oferte pentru sute de posturi sau doar pentru 1-2 posturi", a mentionat dr. Tanasescu.
Solicitarile cele mai multe au venit din tari precum Franta, Germania, Suedia, Anglia.
In cazul Frantei se cer medici de familie pentru mediul rural, pentru 10.000 de euro pentru prima de instalare si un venit net de 5000 de euro pe luna, inclusiv locuinta.
Marea Britanie ofera pentru medicii cu trei ani vechime un salariu anual de 110.000 de dolari pe an, a mentionat Tanasescu. Ofertele care vin din Germania au in vedere preluarea de cabinete de la medicii care urmeaza sa iasa la pensie, dar si pentru cabinete noi.
"Medicii din Europa de Vest sunt foarte bine platiti, dar si acolo exista deficit pentru zonele rurale sau orase mici si in aceasta situatie apeleaza la medici din tarile din Europa Centrala si de Est, Romania fiind considerata o tara cu o scoala de medicina foarte buna.Am primit oferte si din Suedia. In acesta tara lucrurile sunt putin diferite, in zonele rurale sunt si cabinete individuale, dar si centre medicale", a spus presedintele SNMF.
Multe dintre ofertele primite sunt pentru medici de familie pentru rural, dar si pentru alte specialitati, a mentionat dr. Tanasescu, precizand ca in luna aprilie va avea loc un targ de joburi organizat de organisme din Franta.
"Dintre absolventii de medicina, mai mult de 25% - 30% raman sa lucreze ca medici, restul prefera sa lucreze la companii farmaceutice, unde sunt mai bine platiti sau sa plece. Eu nu am plecat pentru ca am o familie, copii, parinti, un alt mediu de viata cu care sunt obisnuita", a declarat Rodica Tanasescu.
Managerul Spitalului Universitar dinBucuresti, conf. dr. Gheorghe Iana, a spus ca in luna septembrie a fost o campanie de recrutare de medici din Romania, cele mai solicitate specialitati fiind anestezia , terapia intensiva, radiologia, neurologia, recuperarea, cu salarii intre 3000 de euro si 5000 de euro, modalitatea de selectie fiind pre-interviul.
"Nu iau nici ei orice medic, si pentru asta fac contracte pe durata limitata, perioada in care isi pot da seama de pregatirea medicului si care variaza intre 1 si 5 ani. Daca in acest timp se constata ca nu este un medic bine pregatit nu se mai prelungeste contractul", a spus managerul Spitalului Universitar. El a precizat ca oferta este pentru zone defavorizate sau spitale mici din orase mici, pentruca nici medicii lor nu merg in zone defavorizate si prefera sa aleaga Canada, SUA.
De la Spitalul Universitar nu a plecat niciun medic, dar au plecat in ultimii doi ani 80-100 de asistente in medie, din 1000, adica aproximativ 10% ,a precizat dr.Iana.
"Angajam altele noi, dar pregatirea practica dureaza cam 2-3 luni", a explicat acesta. El a precizat ca un medic radiolog castiga in strainatate intre 3000 - 5000 d euro, in Romania intre 20 milioane lei vechi si 30 milioane lei vechi- depinde de sporuri, vechime, garzi-, iar un asistent medical castiga in strainatate intre 600 -800 de euro, iar cei specializati in anestezie terapie intensiva, ingrijiri paliative ajung si la 1800 de euro.
Mariana Serban, asistent medical sef la Clinica de Chirurgie Plastica a lucra sase ani in Cipru la o clinica privata de estetica.
"Am avut sansa sa mi se faca aceasta oferta de catre un medic care a invatat si s-a specializat in Romania, iar cand s-a intors in Cipru si-a deschis o clinica privata. Am colaborat cu el la Spitalul de Chirurgie Plastica si Arsi condus la acea vreme de prof. dr. Agripa Ionescu, i-a placut cum am lucrat si mi-a facut aceasta oferta. In Cipru, contractul se face numai pentru 5 ani, dupa care trebuie sa te intorci in tara de origine.M-am simtit foarte bine acolo, era vorba de o clinica mica, cu un specific diferit, numai de estetica... Aveam si responsabilitati, pornind de la pregatirea salii de operatie si pana la ingrijirea postoperatorie. Aveam in grija doi bolnavi. Aici patologia este mai complexa, numarul bolnavilor mult mai mare, 25 de pacienti. Avantajele constau in mai multi bani, mai putini pacienti; in ceea ce priveste dotarea, nu mai sunt diferente, avem si aici aparatura la standarde internationale.Primeam 1500 de euro, si aveam si locuinta asigurata, aici dupa 29 de ani castig aproximativ 500 de euro, si asta in ultimii doi ani. Mi s-a reinnoit oferta de a merge din nou in Cipru si am sa o accept", a declarat Mariana Serban.
Potrivit datelor Ministerului Sanatatii, in 2007 si 2008 au solicitat adeverinte de conformitate 7100 de medici, farmacisti si dentisti, deficitul de medici fiind de aproximativ 24 000.
Ordinul Asistentilor Medicali are in evidente, in perioada 2007 si pana in prezent, un numar de 5000 de asistente care au plecat sa lucreze peste hotare. In Romania numarul asistentilor este de 130. 000 .
In 2008, un numar de 1252 de medici au solicitat de la Colegiul Medicilor din Romania certificate de probitate morala pentru a putea lucra in strainatate, celel mai multe fiind eliberate in Bucuresti (448) si Iasi (184).
Printre tarile alese de medicii romani se afla Franta, Marea Britanie, Italia, Spania, Suedia, Germania, Irlanda, Olanda, Canada, Belgia, Austria, Portugalia si Cipru.
Sursa: Agerpres, 18-02-2009, Vizualizari 1268
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.