ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Dermatologie și venerologie Dermatologie și venerologie Iasi

CHISTURILE SEBACEE

Autor: Dr. Dorin Mihalache
La nivelul pielii pot aparea mai multe tipuri de tumori cutanate benigne. Aceste formatiuni reproduc structura tesutului de origine, sunt bine delimitate, cu tendinta de dezvoltare locala, fara metastazare.
Dupa structura histologica aceste tumori pot fi :
a.Epiteliale
b.Conjunctive
c.Ale sistemului melanogen
Tumorile benigne epiteliale se dezvolta prin hiperplazie, retentie sau mixt. Chisturile sunt tumorile formate prin retentie, iar continutul retentionat difera in functie de natura fiecaruia.
Chisturile sebacee se formeaza prin retentia secretiei unor glande sebacee carora li s-au obstruat, din diferite motive, conductele excretoare. Ele apar la persoane tinere sau adulte cu tendinta la dezvoltarea unui sindrom seboreic si au o localizare dependenta de aria de raspandire a glandelor sebacee : toracele anterior si posterior, pielea capului, fata, membre.
Trebuie mentionat faptul ca aparitia acestor chisturi este aleatorie si nu tine de o transmitere ereditara a bolii.
Aspectul lor este variabil, de la mici tumori subepidermice cu tegumentul de acoperire de aspect normal, de consistenta moale, pana la tumori mari unele cu aspect eritematos si sub tensiune, datorita suprainfectiei. Uneori, continutul chistului se poate evacua spontan sau dupa exprimare, lasand sa se elimine un material alb-galbui sau purulent, urat mirositor.
In evolutie, chisturile sebacee pot ramane stationare, pentru perioade relativ mari de timp (ani), se pot evacua periodic sau se pot suptainfecta.
Tratamentul este exclusiv chirurgical si vizeaza excizia intregii glande cu tot cu continutul retentionat.