Milano contestă relocarea Agenţiei Europene a Medicamentului la Amsterdam

Data publicării: 31-01-2018

Guvernul italian va contesta decizia UE de a muta la Amsterdam Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), a anunţat marţi Beppe Sala, primarul centrului financiar Milano, oraş clasat pe locul doi în cursa pentru relocarea EMA, transmite Reuters.

Beppe Sala a declarat la un post de radio că a discutat problema cu premierul Paolo Gentiloni.

'' I-am spus: Ascultă, este timpul să trecem la ofensivă... fără îndoială că asta se va întâmpla - contestaţia va fi depusă astăzi'', a afirmat Sala.

Anunţul vine la o zi după ce Guvernul olandez a anunţat că Agenţia Europeană a Medicamentului va fi găzduită într-un sediu temporar după ce va fi mutată din Londra (clădirea ''Spark'' din vestul Amsterdamului), înaintea finalizării noii clădiri care va găzdui din 2020 sediul EMA în partea de sud a oraşului olandez.

Şeful Agenţiei Europene a Medicamentului a declarat luni că sediul temporar din Amsterdam, folosit în timp ce este construită facilitatea permanentă, ''nu este optim'', dar este cel mai bun posibil în condiţiile date. Guido Rasi a explicat că EMA nu are altă opţiune decât să accepte sediul temporar din Amsterdam, al cărui spaţiu este la jumătate faţă de cel din Londra, deoarece se grăbeşte să se mute înaintea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, în martie 2019.

Totuşi, oficialii de la Bruxelles sunt sceptici în legătură cu şansele Italiei de a redeschide dezbaterea privind găzduirea EMA.

''Decizia a fost luată, dezbaterea s-a încheiat. Înţelegem că există o anumită discuţie, dar nu cred că este de prea mare folos'', a declarat purtărorul de cuvânt al CE, Margaritis Schinas.

Până în 30 septembrie, Comisia Europeană (CE) a evaluat diferitele oferte pentru EMA, iar în 20 noiembrie oraşul olandez Amsterdam a fost desemnat pentru a găzdui sediul Agenţiei Europene a Medicamentului. Printre oraşele care au concurat pentru sediul EMA s-au aflat Varşovia, Bucureşti sau Sofia, dar principalele candidate au fost Milano, Amsterdam, Copenhaga şi Bratislava.

Agenţia Europeană a Medicamentului are 890 de angajaţi şi sediul central la Londra din 1995.

Pe lângă sutele de locuri de muncă bine plătite, EMA atrage anual aproximativ 36.000 de experţi la reuniunile sale, o adevărată mană cerească pentru hoteluri. Şi, mai important, Agenţia care aprobă şi monitorizează siguranţa medicamentelor din Uniunea Europeană (UE) poate fi un magnet pentru viitoarele investiţii în sectoarele farmaceutic şi al biotehnologiei.
Sursa: Agerpres, 31-01-2018, Vizualizari 244
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.