Minciuna poate deveni rapid o obișnuință - fapt dovedit științific

©

Autor:

Minciuna poate deveni rapid o obișnuință - fapt dovedit științific
Un studiu științific oferă primele dovezi empirice ale modului în care minciunile pot desensibiliza creierul la sentimentele negative asociate cu înșelăciunea. Studiul publicat în revista Nature Neuroscience se axează pe o regiune din creier numită amigdala, care controlează conștientizarea și aversiunea pentru faptele imorale cum sunt minciuna și violența.

La studiul condus de cercetătorii de la University College London au participat 80 de voluntari. Aceștia au trebuit să estimeze numărul de monede aflate într-un borcan și să transmită rezultatul unui partener pe care nu îl puteau vedea, folosind computerul. Acest scenariu de bază s-a repetat cu diferite modificări: într-o sesiune participanților li s-a spus că o estimare cât mai corectă le va aduce beneficii, atât sie, cât și partenerului, iar în alte sesiuni li s-a spus că transmiterea unui număr eronat de monede partenerului va fi în doar beneficiul propriu, fie doar în beneficiul partenerului.

Atunci când transmiterea unui număr eronat a fost doar în beneficiul propriu, subiecții au început să mintă, ceea ce a provocat reacția amigdalei. Pe măsură ce experimentul avansa, minciunile au escaladat, însă reacția amigdalei a fost tot mai slabă.

„Atunci când mințim pentru folosul personal, amigdala produce sentimente negative, care ne limitează gradul de înșelăciune”, explică Tali Sharot, coautoarea studiului. „Totuși, dacă continuăm să mințim, reacția amigdalei se atenuează și minciunile devin tot mai mari.” Cu alte cuvinte, creierul se obișnuiește cu minciuna.

„Este foarte probabil ca răspunsul tot mai atenuat al creierului la acte repetate de înșelătorie să reflecte și diminuarea răspunsului emoțional la aceste fapte”, spune Dr. Neil Garrett, autorul studiului. „Experimentul de față a testat doar comportamentul mincinos, însă același principiu se aplică și pentru comportamentul riscant sau violent.”

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 06-05-2019 | creare: 26-10-2016 | Vizite: 2550
Bibliografie
1. How lying takes our brains down a 'slippery slope', link: http://medicalxpress.com/news/2016-10-lying-brains-slippery-slope.html
2. Here’s How The Brain Develops A Taste For Lying, link: http://www.iflscience.com/brain/heres-how-brain-develops-taste-lying/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum îți înveți copilul să nu mai spună minciuni
  • Demascarea mincinoșilor prin distragerea atenției
  •