Minimum 10 porții de legume și fructe zilnic ar putea preveni 7.8 milioane decese premature
Recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la aportul zilnic de fructe și legume asociază consumul a 5 porții de vegetale (circa 400 g) cu reducerea riscului de infarct miocardic acut, atac vascular cerebral, cancer și moarte prematură.
Cercetătorii din cadrul Imperial College London au concluzionat în urma unei meta-analize care a inclus 95 de studii că un consum estimat la circa 800 g fructe și legume pe zi (echivalentul a 10 porții de circa 80 de g) plusează substanțial beneficiile unui aport minim recomandat și ar putea ajuta la prevenirea a 7.8 milioane decese pe glob.
*Riscul a fost calculat în comparație cu absența totală a fructelor și legumelor din dietă
Cercetătorii au analizat de asemenea care sunt fructele și legumele asociate cu riscul cel mai redus de boală și deces prematur.
Astfel merele, perele, citricele, legumele frunzoase verzi (spanacul, salata verde) și cruciferele (broccoli, varza și conopida) au fost asociate cu diminuarea riscului de afecțiuni cardiovasculare, atac vascular cerebral, boli coronariene și moarte prematură. Riscul de cancer a fost mai scăzut atunci când s-au consumat preponderent: vegetale verzi (spanacul, fasole verde), galbene și portocalii (morcovi, ardei gras) și vegetale din grupa cruciferelor.
Mecanismele prin care fructele și legumele oferă protecție împotriva bolilor și reduc șansele de deces prematur nu a fost pe deplin elucidate. Rolul lor în reducerea colesterolului plasmatic, a tensiunii arteriale, în menținerea integrității și funcționalității sistemelor circulator, respectiv imunitar, ar putea explica o parte din beneficiile enorme ale vegetalelor asupra sănătății. Datorită interacțiunilor complexe dintre nutrienți și organism, este dificil de stabilit care dintre aceștia este responsabil cu exactitate de efectele pozitive.
Rezultatele au susținut asocierea benefică inclusiv după ajustarea datelor în funcție de gradul de activitate fizică realizată, dietă, fumat, greutate corporală și alți factori individuali și de mediu. Concluziile studiului au fost publicate în International Journal of Epidemiology.
Sursa: Medical Xpress
Cercetătorii din cadrul Imperial College London au concluzionat în urma unei meta-analize care a inclus 95 de studii că un consum estimat la circa 800 g fructe și legume pe zi (echivalentul a 10 porții de circa 80 de g) plusează substanțial beneficiile unui aport minim recomandat și ar putea ajuta la prevenirea a 7.8 milioane decese pe glob.
Reducere risc |
200 g vegetale* | 800 g vegetale* |
Infarct miocardic | 16 % | 24 % |
Accident vascular cerebral | 18 % | 33 % |
Cancer | 4 % | 13 % |
Boli cardiovasculare | 13 % | 28 % |
Moarte prematură |
15 % | 31 % |
Cercetătorii au analizat de asemenea care sunt fructele și legumele asociate cu riscul cel mai redus de boală și deces prematur.
Astfel merele, perele, citricele, legumele frunzoase verzi (spanacul, salata verde) și cruciferele (broccoli, varza și conopida) au fost asociate cu diminuarea riscului de afecțiuni cardiovasculare, atac vascular cerebral, boli coronariene și moarte prematură. Riscul de cancer a fost mai scăzut atunci când s-au consumat preponderent: vegetale verzi (spanacul, fasole verde), galbene și portocalii (morcovi, ardei gras) și vegetale din grupa cruciferelor.
Mecanismele prin care fructele și legumele oferă protecție împotriva bolilor și reduc șansele de deces prematur nu a fost pe deplin elucidate. Rolul lor în reducerea colesterolului plasmatic, a tensiunii arteriale, în menținerea integrității și funcționalității sistemelor circulator, respectiv imunitar, ar putea explica o parte din beneficiile enorme ale vegetalelor asupra sănătății. Datorită interacțiunilor complexe dintre nutrienți și organism, este dificil de stabilit care dintre aceștia este responsabil cu exactitate de efectele pozitive.
Rezultatele au susținut asocierea benefică inclusiv după ajustarea datelor în funcție de gradul de activitate fizică realizată, dietă, fumat, greutate corporală și alți factori individuali și de mediu. Concluziile studiului au fost publicate în International Journal of Epidemiology.
Deoarece una dintre barierele cu privire la creșterea aportului zilnic de vegetale este reprezentată de prezența reziduurilor de pesticide din fructe și legume, iar informațiile tind să fie prezentate într-o manieră dramatică și nu neapărat științifică, aflați din articol dacă prezența acestora în/pe suprafața alimentelor este cu adevărat un risc pentru sănătatea umană.
Sursa: Medical Xpress
Data actualizare: 22-02-2019 | creare: 07-03-2017 | Vizite: 1041
Bibliografie
Up to 10 portions of fruit and vegetables a day may prevent 7.8 million premature deaths, link: https://medicalxpress.com/news/2017-02-portions-fruit-vegetables-day-million.html#nRlv ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Cafeaua conține acrilamide, substanțe care cresc riscul de cancer
- Beneficiile restricției consumului de alimente la anumite ore, în funcție de vârstă și sex
- Iaurturile din comerț conțin suficiente „bacterii benefice” pentru a avea efecte asupra sănătății?
- Îndulcitorii artificiali pot crește glicemia, fenomen explicat prin acțiunea microbiomul intestinal
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Fructele consumate dupa masa imediat sau dupa 1-2 ore?
- Arsuri instantanee pe limba
- Consumul de apa si de fructe
- Ce părere aveți despre legumele fierte?
- Regim alimentar numai cu fructe si legume fierte