Minimum 10 porții de legume și fructe zilnic ar putea preveni 7.8 milioane decese premature

Cercetătorii din cadrul Imperial College London au concluzionat în urma unei meta-analize care a inclus 95 de studii că un consum estimat la circa 800 g fructe și legume pe zi (echivalentul a 10 porții de circa 80 de g) plusează substanțial beneficiile unui aport minim recomandat și ar putea ajuta la prevenirea a 7.8 milioane decese pe glob.
Reducere risc |
200 g vegetale* | 800 g vegetale* |
Infarct miocardic | 16 % | 24 % |
Accident vascular cerebral | 18 % | 33 % |
Cancer | 4 % | 13 % |
Boli cardiovasculare | 13 % | 28 % |
Moarte prematură |
15 % | 31 % |
Cercetătorii au analizat de asemenea care sunt fructele și legumele asociate cu riscul cel mai redus de boală și deces prematur.
Astfel merele, perele, citricele, legumele frunzoase verzi (spanacul, salata verde) și cruciferele (broccoli, varza și conopida) au fost asociate cu diminuarea riscului de afecțiuni cardiovasculare, atac vascular cerebral, boli coronariene și moarte prematură. Riscul de cancer a fost mai scăzut atunci când s-au consumat preponderent: vegetale verzi (spanacul, fasole verde), galbene și portocalii (morcovi, ardei gras) și vegetale din grupa cruciferelor.
Mecanismele prin care fructele și legumele oferă protecție împotriva bolilor și reduc șansele de deces prematur nu a fost pe deplin elucidate. Rolul lor în reducerea colesterolului plasmatic, a tensiunii arteriale, în menținerea integrității și funcționalității sistemelor circulator, respectiv imunitar, ar putea explica o parte din beneficiile enorme ale vegetalelor asupra sănătății. Datorită interacțiunilor complexe dintre nutrienți și organism, este dificil de stabilit care dintre aceștia este responsabil cu exactitate de efectele pozitive.
Rezultatele au susținut asocierea benefică inclusiv după ajustarea datelor în funcție de gradul de activitate fizică realizată, dietă, fumat, greutate corporală și alți factori individuali și de mediu. Concluziile studiului au fost publicate în International Journal of Epidemiology.
Sursa: Medical Xpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Ce probleme de sanatate apar daca se mananca rar vegetale?
- Fructele in exces
- Fructele consumate dupa masa imediat sau dupa 1-2 ore?
- Consumul de apa si de fructe
- Consumul de fructe in cazul gastritei si refluxului gastro-esofagian
- Regim alimentar numai cu fructe si legume fierte
- Alimentatie doar fructe.