Ministerul Sanatatii a primit o majorare de 355 milioane lei

Data publicării: 29-06-2007

Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca la rectificarea bugetara Ministerul Sanatatii a primit una dintre cele mai mari sume, respectiv, o majorare de 355 milioane lei.
    Banii sunt destinati finantarii lucrarilor de reparatii, refaceri si modernizare a spitalelor, precum si achizitiei de echipament.
    Spitalele din fiecare judet, a subliniat Eugen Nicolaescu, vor fi aduse la nivel european din punct de vedere al calitatii serviciilor medicale, conditiilor de cazare si echipamentelor medicale. El a mentionat ca acesti bani vor fi repartizati spitalelor judetene care se confrunta cu cea mai mare afluenta de pacienti si care necesita o dotare de inalta calitate.
    Tot in sedinta de Guvern, a mai spus Eugen Nicolaescu, s-a aprobat si plata esalonata a datoriilor catre farmacii. Este vorba de datoriile care reveneau pentru anii 2005 si 2006, peste valoarea contractata de Casele de Asigurari de Sanatate. El a precizat ca aceste datorii vor fi platite partial din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, venituri proprii ale Ministerului Sanatatii Publice si de la bugetul de stat.
    In urma centralizarilor facute pe baza declaratiilor pe proprie raspundere ale reprezentantilor legali ai farmaciilor care au eliberat medicamente compensate peste valoarea contractata s-a stabilit o suma maxima de 100 milioane lei, care este destinata pentru sumele nedecontate catre farmacii pana la data de 30 iunie 2006.
    Eugen Nicolaescu a mentionat ca, deoarece Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate pe anul 2007 nu dispune de fonduri suficiente pentru plata integrala a contravalorii acestor medicamente, o parte dintre obligatiile catre farmacii vor fi suportate din venituri proprii ale Ministerului Sanatatii Publice si din transferul de la bugetul de stat catre Fond.
    La stabilirea sumelor de plata se vor lua in considerare numai prescriptiile medicale raportate la Casele de Asigurari de Sanatate pana la sfarsitul lunii iunie 2006. Exceptie fac medicamentele eliberate in ambulatoriu pentru boli cronice peste valoarea de contract a furnizorilor de medicamente, pentru care se vor plati inclusiv sumele inregistrate ca depasiri in perioada iulie-decembrie 2006.
    Prescriptiile trebuie sa fie depuse la Casele de Asigurari de Sanatate pentru validare in termen de o luna de la intrarea in vigoare a actului normativ aprobat joi de Guvern.
    In legatura cu modul in care vor fi repartizati banii spitalelor judetene, ministrul sanatatii a spus ca asteapta propuneri pana sambata la ora 14,00, dupa care aceste propuneri vor fi evaluate si, in functie de ele, se va face repartitia de catre minister.
Sursa: Rompres, 29-06-2007, Vizualizari 467
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.