Ministrul Sanatatii promite o mai buna colaborare cu presa

Data publicării: 14-06-2008

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu a declarat sambata, la Sinaia, ca saptamana viitoare va fi afisat pe site-ul ministerului un proiect de regulament privind comunicarea cu mass-media a directorilor de spitale, acesta urmand sa intre in vigoare peste aproximativ o luna, dupa ce va fi supus dezbaterii publice si va fi emis un act normativ care sa ii confere caracterul de obligativitate, transmite corespondentul ROMPRES.
Ministrul Sanatatii s-a intalnit, la Hotelul International din Sinaia cu directorii ASP si cu presedintii CJAS pentru a discuta despre rezultatele Programului de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei si despre alte programe nationale unde s-a constatat ca nu sunt derulate in parametrii stabiliti de catre minister.
"Am constatat mici deficiente de derulare a programului de diabet, in programul national de cancer si am insistat in special de Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei unde constatam ca sunt judete cu o prezenta de 65% si altele care scad sub 35%", a mai afirmat Nicolaescu.
Ministrul Sanatatii a declarat ca, in primele noua luni a ajuns la medicii de familie pentru a-si face analizele medicale aproximativ 55% din populatie, ceea ce este multumitor, tinand cont ca la data de 30 iunie se incheie perioada in care toate taloanele trebuie sa ajunga la cetateni. Pana la sfarsitul anului se spera ca participarea populatiei la acest program sa ajunga la peste 60 %.
Printre "surprizele" constatate pana acum se numara faptul ca aproape 30% din populatie prezinta risc de diabet zaharat, 8% din populatie prezinta risc de imbolnaviri cardio-vasculare, aproape 7% prezinta risc de imbolnaviri oncologice si peste 3% din populatie prezinta risc de osteoporoza.
"Faptul ca au venit la acest program aproape un milion de oameni care nu sunt asigurati si care in alte conditii nu ar fi avut nici o sansa sa fie evaluati este o surpriza", a punctat ministrul.
Nicolaescu a apreciat ca una dintre problemele cele mai importante referitoare la prezenta cetatenilor la acest program este cea a taloanelor, unele fiind primite si distruse, altele avand neconcordante intre nume si codul numeric personal sau erori de redactare si de aceea programul a fost extins pana la data de 31 decembrie a acestui an.
Participantii la seminar au vorbit si despre problemele cu care se confrunta legate de modul in care se asigura in spitale medicamente si materiale sanitare, lucruri care tin de managementul spitalelor, iar unii directori de ASP au cerut cresterea prerogativelor date de minister in sanctionarea unor cadre medicale nepregatite corespunzator.
Un alt subiect abordat a fost legat de noua lista de medicamente compensate pentru care se incep demersurile de avizare saptamana viitoare, astfel incat sa fie data H.G. de aprobare in cel mai scurt timp. Ea va fi insotita in mod obligatoriu si de protocoale terapeutice care au fost realizate pana in prezent in proportie de 80%.
"Acolo unde nu vor fi finalizate protocoalele terapeutice se vor traduce cele internationale", a mai spus Nicolaescu.
In cadrul intalnirii cu directorii ASP si cu presedintii CJAS au mai fost aduse precizari legate de stadiul in care se afla elaborarea pachetului de servicii medicale de baza si servicii medicale de urgenta, care urmeaza sa intre in dezbatere publica la sfarsitul lunii si va deveni operational, cel mai tarziu la 1 septembrie.
14-06-2008, Vizualizari 352
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.