MIT: Dacă ai gemeni în familie, cresc șansele unei sarcini gemelare

©

Autor:

MIT: Dacă ai gemeni în familie, cresc șansele unei sarcini gemelare

PARȚIAL ADEVĂRAT


În ciuda numeroaselor studii medicale care au avut în prim plan gemenii, factorii care favorizează o sarcina gemelară nu sunt în totalitate cunoscuți. Una dintre cele mai cunoscute presupuneri vehiculate despre șansele de a avea gemeni este că acestea ar crește considerabil dacă unul dintre părinți are în familie perechi de gemeni.

Într-adevăr, factorul ereditar joacă un rol determinant în instalarea unei sarcini gemelare, însă cu două precizări importante:
  • istoricul de gemeni în familie trebuie să existe pe linie maternă; în cazul taților nu s-a observat o corelație între aceste cazuri și probabilitatea de a avea la rândul lor gemeni;
  • factorul ereditar are efect doar în ceea ce privește gemenii fraternali (care se dezvoltă din fecundarea a două ovule diferite); în privința gemenilor identici (când ovulul fertilizat se divide în două celule diferite) nu există până acum dovezi că ereditatea ar influența în vreun fel apariția lor.

Cea mai probabilă explicație pentru rolul eredității în privința concepției de gemeni dizigoți (non-identici) este transmiterea la femei a unui factor genetic care determină ovulația multiplă, ceea ce înseamnă că pe durata unui ciclu menstrual, cel puțin două ovule sunt eliberate, în loc de unul, cum se întâmplă în mod normal. Acest fenomen a fost pus în evidență prin scanarea cu ultrasunete a uterului femeilor care dăduseră naștere la gemeni, scanările fiind comparate cu ale unui grup de control (femei care nu avuseseră gemeni). S-a observat astfel o rată mult mai ridicată a ovulației multiple, precum și eliberarea unui nivel mai mare de FSH, hormonul de stimulare foliculară, la femeile care avuseseră gemeni, comparativ cu cele din grupul de control. Factorii genetici care influențează ovulația multiplă la aceste femei nu se cunosc deocamdată și nici nu există teste pentru identificarea lor.

Dacă tatăl are cazuri de gemeni în familie, el nu va avea nicio influență asupra șanselor ca partenera sa să aibă o sarcină gemelară. În schimb tatăl poate transmite mai departe fiicelor predispoziția către ovulația multiplă și consecutiv, concepția de gemeni.

Pe de altă parte, istoricul de gemeni fraternali pe linie maternă nu este definitoriu pentru șansele unui cuplu de a avea gemeni. În timp ce cauzele ce determină apariția gemenilor monozigoți/identici rămân o enigmă, în privința gemenilor fraternali au fost identificați și alți factori, pe lângă cel ereditar, care ar contribui la instalarea unei sarcini gemelare, în care două ovule sunt fertilizate:
  • etnia (s-a observat că la populația afro-americană prevalența perechilor de gemeni este cea mai ridicată, comparativ cu a japonezilor și chinezilor, unde este cea mai scăzută);
  • vârsta mamei (șansele maxime pentru o femeie, din punct de vedere al vârstei, se consideră a fi între 35 și 40 de ani, când se presupune că e mai probabil să elibereze mai mult de un ovul în perioada ovulației);
  • numărul mai mare de sarcini anterioare corelează cu șansele de a avea gemeni dizigoți;
  • statura înaltă și un indice al masei corporale ridicat al mamei au fost asociate de asemenea cu șanse mai mari de a concepe gemeni;
  • tratamentele pentru infertilitate, în special stimularea ovariană favorizează sarcinile multiple.

Citiți mai multe informații despre factorii care favorizează concepția de gemeni.

Acești factori nu se aplică și concepției gemenilor identici, care rămâne deocamdată un fenomen dificil de explicat. Șansele de a avea gemeni identici sunt egale pentru toate cuplurile, indiferent de etnie, vârstă și alte trăsături, apărând în general la 4 din 1000 de nașteri. Chiar dacă femeile care provin dintr-o pereche de gemene dau naștere la gemeni, nu există nicio garanție că aceștia vor fi identici.

Data actualizare: 22-05-2019 | creare: 08-04-2015 | Vizite: 20325
Bibliografie
(1) Do twins run in families?, link: https://www.nhs.uk/chq/Pages/2550.aspx?CategoryID=54
(2) Pregnant with twins, link: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/what-causes-twins.aspx#close
(3) Twins run in my family. Do I have an increased chance of having twins?, link: https://uwtwinregistry.org/twins-run-in-my-family-do-i-have-an-increased-chance-of-having-twins/
(4) Do genes influence whether someone has twins, either identical or fraternal?, link: https://www.scientificamerican.com/article/do-genes-influence-whethe/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum