Modificările compoziției microbiomului, apărute pe fondul îmbătrânirii, cresc riscul de a dezvolta boli neurologice

©

Autor:

Modificările compoziției microbiomului, apărute pe fondul îmbătrânirii, cresc riscul de a dezvolta boli neurologice
Bolile asociate cu îmbătrânirea, cât și modificările apărute în organism odată cu înaintarea în vârstă, se află într-o relație de interdependență cu compoziția microbiomului intestinal. Un studiu recent arată faptul că metaboliții produși în intestin ar putea pătrunde în creier și pot afecta macrofagele creierului, o consecință fiind apariția bolilor neurologice.
Macrofagele și microglia, celulele imune implicate în apărarea imunitară nespecifică și specifică, situate periferic, respectiv la nivelul sistemului nervos central, exprimă familii de receptori asociate cu degradarea țesuturilor. Îmbătrânirea determină activarea persistentă a macrofagelor cerebrale și inflamația sistemică cronică, care determină multiple disfuncții sistemice, inclusiv cognitive. Identificarea metaboliților intestinali care ajung la nivelul creierului și care influențează funcția microgliei, în special în timpul îmbătrânirii, a devenit un domeniu important de cercetare.

Activarea microglială cauzată de îmbătrânire duce la dezvoltarea sau progresia bolii neurodegenerative, lucru demonstrat anterior în multiple studii experimentale. Studiul actual și-a propus să determine impactul pe care microbiomului intestinal și metaboliții săi îl au asupra activității microgliale. Experimentele in vivo au dezvăluit că microbiomul joacă un rol important în dezvoltarea și maturarea microgliale. Multe dintre afecțiunile neurologice studiate au fost asociate cu disbioza microbiomului intestinal, care a determinat disfuncție microglială.

Rezultatele indică faptul că microbiomul intestinal influențează macrofagele din sistemul nervos central din stadiul de dezvoltare și până la vârsta adultă. De asemenea, metaboliții microbiomului intestinal au afectat răspunsurile inflamatorii din sistemul nervos central, mediate de macrofage.

sursa. News Medical
foto: picmedical / Shutterstock.com

Data actualizare: 04-10-2022 | creare: 04-10-2022 | Vizite: 268
Bibliografie
Age-related changes in microbiome composition affects brain macrophages, https://www.news-medical.net/news/20220913/Age-related-changes-in-microbiome-composition-affects-brain-macrophages.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hormonii din laptele matern influențează pozitiv flora intestinală a sugarului
  • De ce vinul și ciocolata pot declanșa migrene?
  • Loțiunea pe bază de bacterii benefice pentru infecțiile pielii
  •