Modificările hormonale din timpul menopauzei pot afecta sănătatea sistemului cardiovascular

©

Autor:

Modificările hormonale din timpul menopauzei pot afecta sănătatea sistemului cardiovascular
Menopauza produce schimbări hormonale importante în organismul femeilor, cu scăderea estrogenilor și creșterea hormonului foliculostimulant (FSH) după 48-52 de ani, în funcție de perioada declanșării.
Conform unui nou studiu, în timpul menopauzei cresc nivelurile de LDL-colesterol, numit și „colesterolul rău” din corp, 10% din această creștere datorându-se modificărilor hormonilor sexuali. Astfel, menopauza predispune femeile la boli cardiovasculare.

Prin studii anterioare, cercetătorii au arătat că menopauza este asociată cu metaboliți corelați cu boli de inimă, însă prin noul studiu, este demonstrată legătura exactă dintre schimbările metabolice și modificările hormonilor sexuali feminini. Nivelurile metaboliților se reglează pozitiv după introducerea unei terapii de substituție hormonală.

Studiul publicat în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă a presupus analiza hormonală a 218 femei aflate la perimenopauză, prin probe de sânge luate inițial, apoi la fiecare 3 și 6 luni până la postmenopauza precoce, măsurându-se 180 de metaboliți (lipide, lipoproteine, aminoacizi) și 2 hormoni (FSH, estrogeni). 15% dintre femei au început terapia cu TSH în timpul studiului.

Statistic, cercetătorii au urmărit ce modificări ale metaboliților apar în perioada de tranziție spre menopauză (în medie, la vârsta de 51,7 ani) și dacă acestea se asociază cu dezechilibre ale hormonilor sexuali. Declanșarea menopauzei a dus la creșterea semnificativă a 85 dintre metaboliții testați, dintre care LDL-colesterolul, trigliceridele și acizii grași.

Mai mult, terapia de substituție cu hormoni a fost asociată cu creșterea HDL-colesterolului (colesterol benefic, cu efecte protectoare pentru sistemul cardiovascular) și scăderea LDL-colesterolului.

Chiar dacă menopauza nu se poate evita, schimbările negative pe care le asociază pot fi diminuate printr-o alimentație cât mai sănătoasă și activitate fizică constantă. Ca recomandare, femeile ar trebui să consume mai puține grăsimi și să practice exerciții fizice zilnice.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 20-05-2022 | creare: 20-05-2022 | Vizite: 379
Bibliografie
Hormonal changes during menopause are directly related to decline in cardiovascular health, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220515113212.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Menopauza si tulburarile psihice
  • Ce este premenopauza - perimenopauza?
  • Sexul la vârsta menopauzei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum