Modificările sistemului imunitar pot promova îmbătrânirea sănătoasă

©

Autor:

Modificările sistemului imunitar pot promova îmbătrânirea sănătoasă
Oamenii de știință de la Institutul Max Planck au găsit dovezi care sugerează că inflamația cronică determină accelerarea procesului de îmbătrânire și că există un echilibru subțire între menținerea funcției sistemului imunitar și longevitate.
Pe măsură ce îmbătrânim, sistemul imunitar devine afectat treptat, un aspect al deficienței imunitare fiind inflamația cronică la vârstnici, asociată cu afecțiuni precum Alzheimer sau artrită. Inflamația cronică face ca sistemul imunitar să fie permanent activ și să trimită constant substanțe inflamatorii. Cercetătorii au încercat să afle dacă inflamația cronică este o cauză a îmbătrânirii sau o consecință a procesului de îmbătrânire în sine, dovezile studiului sugerând că inflamația crescută determină accelerarea procesului de îmbătrânire.

Studiile de laborator, efectuate pe nematode Caenorhabditis elegans, au arătat că un sistem imunitar hiperactiv reduce durata de viață. În schimb, un sistem imunitar mai puțin activ oferă o durată de viață mai lungă - atât timp cât animalul nu moare din cauza unei infecții. Cercetătorii au descoperit o schimbare într-o genă conservată în mod evolutiv, numită PUF60, care a făcut ca viermii să trăiască mult timp, dar, în același timp, au amortizat răspunsul imun. Viermii cu această schimbare au trăit cu aproximativ 20% mai mult decât viermii normali, dar când au fost infectați cu anumite bacterii, au cedat mai repede la infecție.

Anchetatorii au mai descoperit că PUF60 este implicat în îndepărtarea segmentelor din acidul ribonucleic, proces esențial pentru a genera proteine ​​funcționale. PUF60 modificat genetic modifică reglarea altor gene care sunt implicate în funcțiile imune.

sursa: Science Daily
foto: Raymond Laboy

Data actualizare: 15-07-2020 | creare: 15-07-2020 | Vizite: 622
Bibliografie
Changes in the immune system can promote healthy aging, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/07/200710121810.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O pastilă care imită sistemul imunitar
  • Un nou pas spre crearea unui medicament pentru tratarea rapidă și completă a alergiilor
  • Mediul, mai important pentru sistemul imun decât ereditatea
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum