Modurile de transport alternativ la locul de muncă sunt asociate cu beneficii semnificative pentru sănătatea cardiovasculară

©

Autor:

Modurile de transport alternativ la locul de muncă sunt asociate cu beneficii semnificative pentru sănătatea cardiovasculară
Un nou studiu publicat în revista Preventive Medicine arată legătura dintre modurile de navetă (modul în care o persoană se deplasează la și de la locul de muncă) și sănătatea cardiovasculară.
Pentru studiu, cercetătorii au examinat nivelurile biomarkerilor relevanți pentru bolile cardiovasculare în rândul a peste 200.000 de participanți la un sondaj transversal din Marea Britanie. Cercetătorii au analizat modurile de transport pe care participanții le-au folosit cel puțin o dată pe săptămână pentru a se deplasa la serviciu și au descoperit că mersul pe jos și mersul cu bicicleta la locul de muncă sunt asociate cu beneficii semnificative pentru sănătatea cardiovasculară.

Studiul a implicat participanți cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani care au folosit diferite modalități de transport pentru a face naveta la serviciu. Dintre participanți, peste 165.000 au folosit mașinile ca mijloc de transport, în timp ce doar puțin peste 5.800 de respondenți au făcut naveta la serviciu cu bicicleta. Cei care au mers frecvent la locul de muncă pe jos au prezentat un risc semnificativ mai scăzut de a avea niveluri ridicate de HDL sau niveluri scăzut ale apolipoproteinei A, în comparație cu cei care au condus la locul de muncă.

Nivelurile mai reduse ale apolipoproteinei A sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare, deoarece apolipoproteina A are un rol protector împotriva formării plăcilor de aterom, care pot duce la boli de inimă și accidente vasculare cerebrale.

În plus față de modul de navetă și distanță, cercetătorii sugerează că alți factori, precum calitatea transportului public, aranjamentele timpului de lucru, clima și facilitățile de îngrijire a copiilor ar putea contribui la efectele asupra sănătății asociate cu diferite practici de navetă. În final, rezultatele studiului demonstrează că activitatea fizică reduce riscul de dezvoltare și mortalitatea în cazul bolilor cardiovasculare.

sursa: News Medical
foto: Dean Dobot / Shutterstock.com

Data actualizare: 04-05-2023 | creare: 04-05-2023 | Vizite: 220
Bibliografie
Study links commuting choices to heart health: Walk or cycle to impact cardiovascular risk, link: https://www.news-medical.net/news/20230501/Study-links-commuting-choices-to-heart-health-Walk-or-cycle-to-impact-cardiovascular-risk.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Decalarea programului de somn în weekend este nocivă pentru sănătate
  • Rolul zincului împotriva complicațiilor diabetului
  • Interviu cu Prof. Dr. Dragoș Vinereanu: „Prevenția înainte de toate! E mult mai ușor să previi bolile cardiovasculare, decât să le tratezi.”
  •