Momentul din zi în care efectuăm exerciții fizice, important în contextul riscului de a dezvolta anumite boli

©

Autor:

Momentul din zi în care efectuăm exerciții fizice, important în contextul riscului de a dezvolta anumite boli
Exercițiile fizice determină organismul să elibereze sute de semnale diferite care îmbunătățesc sănătatea umană în diferite moduri. În cadrul unui nou studiu, oamenii de știință au cartografiat aceste semnale intrinseci și modul în care sunt eliberate de diferite organe la șoareci în urma exercițiilor fizice, în diferite momente ale zilei.
Este bine-cunoscut faptul că exercițiile fizice îmbunătățesc sănătatea, iar cercetări recente au arătat că exercițiile sunt benefice pentru organism în diferite moduri, în funcție de momentul zilei în care sunt efectuate. Cu toate acestea, oamenii de știință încă nu știu de ce momentul în care sunt efectuate exercițiile determină efecte diferite. Pentru a obține o mai bună înțelegere, o echipă internațională de cercetători a efectuat recent cel mai cuprinzător studiu de până acum care investighează efectele exercițiilor efectuate în diferite momente ale zilei.

Cercetările lor arată modul în care organismul produce diferite molecule de semnalizare care promovează sănătatea într-o manieră specifică organelor după exerciții fizice, în funcție de momentul zilei. Semnalele au un impact larg asupra sănătății, influențând somnul, memoria, performanța exercițiilor fizice și homeostazia metabolică.

În studiul actual, cercetătorii au efectuat o serie de experimente pe șoareci, care au efectuat exerciții fizice fie dimineața devreme, fie seara târziu. Au fost colectate și analizate prin spectrometrie de masă probe de sânge și diferite țesuturi, inclusiv din creier, inimă, mușchi, ficat și grăsime. Oamenii de știință au reușit să detecteze sute de metaboliți diferiți și molecule de semnalizare hormonală în fiecare țesut și să monitorizeze modul în care au fost modificați prin exerciții fizice în diferite momente ale zilei. Rezultatul este un „atlas al metabolismului exercițiului”, o hartă cuprinzătoare a moleculelor de semnalizare induse de efort prezente în diferite țesuturi după exerciții fizice efectuate în diferite momente ale zilei.

Noile perspective includ o înțelegere mai profundă a modului în care țesuturile comunică între ele, dar și a modului în care exercițiile fizice pot ajuta la „realinierea” ritmurilor circadiene defecte în anumite țesuturi. În cele din urmă, studiul a identificat noi molecule de semnalizare induse de efort în mai multe țesuturi, care necesită investigații suplimentare pentru a înțelege modul în care pot influența individual sau colectiv sănătatea.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 14-01-2022 | creare: 14-01-2022 | Vizite: 397
Bibliografie
Scientists dive deep into the different effects of morning and evening exercise, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/01/220113111520.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sportul practicat dimineața este mai eficient în prevenția diabetului
  • Momentul zilei optim pentru sport în lupta împotriva obezității
  • Ce importanță are pentru sănătate momentului zilei în care faci sport?
  •