Momentul ultimei mese din zi, important pentru controlul zahărului din sânge

©

Autor:

Momentul ultimei mese din zi, important pentru controlul zahărului din sânge
Consumul de alimente aproape de ora de culcare, atunci când nivelul melatoninei este ridicat, perturbă controlul zahărului din sânge, în special la persoanele cu o variantă genetică a unui receptor al melatoninei asociat cu un risc crescut de diabet de tip 2, sugerează un studiu al cercetătorilor americani.
Controlul zahărului din sânge, afectat la persoanele cu diabet de tip 2, poate fi influențat într-un sens negativ de diverși factori, inclusiv de ora mesei în raport cu somnul, precum și de nivelurile de melatonină, un hormon eliberat în principal noaptea, care ajută la controlul ciclurilor somn-veghe. Într-o cercetare publicată recent în jurnalul Diabetes Care, o echipă condusă de anchetatori de la Spitalul General din Massachusetts (MGH) a identificat o serie de conexiuni între consumul de alimente înainte de culcare și un control afectat al nivelului zahărului din sânge.

Pentru studiul randomizat încrucișat care a inclus 845 de adulți din Spania, fiecare participant a ținut post timp de opt ore și apoi, în următoarele două seri, a avut mai întâi o masă devreme și apoi o masă târzie în raport cu ora lor obișnuită de culcare. Cercetătorii au analizat, de asemenea, codul genetic al fiecărui participant în gena receptorului melatoninei-1b (MTNR1B), deoarece cercetările anterioare au legat o variantă (numită alela G) din MTNR1B cu un risc crescut de diabet de tip 2.

Echipa a descoperit faptul că nivelurile de melatonină din sângele participanților au fost de 3,5 ori mai mari după cina târzie. De asemenea, după consumul de alimente noaptea, nivelurile de zahăr au crescut, în timp ce nivelurile de insulină au scăzut. După cina târzie, participanții cu alela G MTNR1B au avut niveluri de zahăr din sânge mai mari decât cei fără această variantă genetică. Experimentele au arătat faptul că nivelurile ridicate de melatonină și aportul de carbohidrați asociate cu mâncatul târziu afectează controlul zahărului din sânge printr-un defect în secreția de insulină.

„Descoperirile noastre sunt aplicabile la aproximativ o treime din populația din lumea industrializată, care consumă alimente aproape de ora de culcare, precum și a altor populații care mănâncă noaptea, inclusiv lucrătorii în schimburi, sau a celor care se confruntă cu tulburări de alimentație nocturnă”, notează autorii.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 28-01-2022 | creare: 28-01-2022 | Vizite: 544
Bibliografie
How the timing of dinner and genetics affect individuals’ blood sugar control, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/01/220125124032.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Plimbarea scurtă după masă are efect terapeutic în diabetul de tip 2
  • Glicemia ar putea fi măsurată prin analiza transpirației
  • Un nou senzor ce ar putea măsura glicemia din lacrimi
  •