Moringa oleifera - planta cu ajutorul căreia persoanele cu boală celiacă s-ar putea bucura de o pâine sănătoasă

©

Autor:

Moringa oleifera - planta cu ajutorul căreia persoanele cu boală celiacă s-ar putea bucura de o pâine sănătoasă
Cercetătorii au explorat dezvoltarea unor tipuri noi de pâine fără gluten cu maia, folosind o formulare cu pseudocereale care conțin Moringa oleifera, o plantă neconvențională cu proprietăți benefice pentru sănătate. Acest lucru vine în contextul în care piața pentru produsele fără gluten a crescut semnificativ, atrăgând atenția asupra pseudocerealelor ca quinoa, hrișcă și amarant, care sunt în mod natural lipsite de gluten.

Cercetătorii au pregătit șase tipuri de pâini fără gluten cu maia, trei dintre ele fiind pâini de control (cu quinoa, amarant și orez brun), iar celelalte trei conținând extract de Moringa oleifera. Toate pâinile au fost comparate cu pâine comercială fără gluten din mai multe puncte de vedere, inclusiv compoziția nutrițională și acceptabilitatea consumatorilor.

Rezultate nutriționale și senzoriale

În urma analizelor, s-a constatat că pâinea cu quinoa și Moringa oleifera a avut cel mai mare conținut de proteine, în timp ce pâinea cu orez brun a avut cel mai mic. Pâinea cu quinoa și Moringa a avut, de asemenea, cel mai mare conținut de fibre alimentare totale, solubile și insolubile. În ceea ce privește acceptabilitatea senzorială, pâinea cu quinoa și Moringa a obținut cel mai mare punctaj pentru aroma și textura, în timp ce pâinea cu amarant a fost preferată pentru aspect, aromă și acceptabilitate generală.

Beneficii pentru sănătate și perspective de viitor

Introducerea frunzelor de Moringa a crescut semnificativ valoarea nutrițională a pâinii, în special în ceea ce privește proteinele, aminoacizii și mineralele esențiale. De asemenea, a îmbunătățit nivelurile de fibre solubile din pâine, care au beneficii pentru sănătate. Pâinea fortificată cu frunze de moringa a avut o capacitate antioxidantă ridicată, un conținut crescut de compuși fenolici totali, acid folic și aminoacizi ca fenilalanina și cisteina.

În concluzie, pâinea fără gluten cu maia, reformulată cu pseudocereale și îmbogățită cu Moringa, ar putea promova sănătatea tuturor persoanelor, dar ar putea fi cel mai benefică pentru persoanele cu boala celiacă, care au deficiențe nutriționale datorate dependenței lor de pâine fără gluten. Este prima dată când o pâine fără gluten cu maia și pseudocereale a fost fortificată cu Moringa oleifera, deschizând astfel noi orizonturi pentru cercetarea în domeniul alimentelor funcționale.

sursa: News Medical
foto: Created with the assistance of DALL·E 3

Data actualizare: 02-11-2023 | creare: 02-11-2023 | Vizite: 367
Bibliografie
Moringa-infused gluten-free sourdough offers health boost for all, especially celiacs, link: https://www.news-medical.net/news/20231030/Moringa-infused-gluten-free-sourdough-offers-health-boost-for-all-especially-celiacs.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sezonul și regiunea în care se naște copilul influențează riscul pentru boala celiacă
  • Infecția cu reovirus ar putea fi implicată în apariția bolii celiace
  • Femeile cu boală celiacă sunt de două ori mai predispuse la anorexie
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum