Mortalitatea in randul adultilor dezvaluie diferentele intre tari in privinta sanatatii (studiu)

Data publicării: 01-05-2010

Diferentele intre tari in privinta sanatatii, ca si intre barbati si femei, se adancesc in lume, potrivit unui studiu despre moartea prematura la adulti, desfasurat in 187 de tari si publicat vineri in revista medicala britanica The Lancet.

Conform AFP, studiul american mentioneaza probabilitatea ca o persoana care a implinit 15 ani sa moara inainte de 60 de ani. Cele mai mici riscuri de moarte prematura la acest segment de varsta exista in Islanda (la barbati) si in Cipru (la femei).

In general, sunt inregistrate progrese mai ales la femei. In 40 de ani, intre 1970 si 2010, mortalitatea prematura la adulti a scazut cu 34% la femei si cu 19% la barbati. In aceasta perioada, diferenta intre sexe a crescut cu 27%.

Franta, tara care se situa in 1990 printre primele din lume in privinta ratei mortalitatii feminine pe segmentul de varsta 15-59 de ani - locul 12 -, a coborat pe locul 23 in 2010. Mortalitatea prematura la barbati ramane printre cele mai ridicate din Europa (locul 34).

Nici situatia din Statele Unite nu este stralucita: locul 34 in 1990 in privinta mortalitatii feminine si 41 la mortalitatea in randul barbatilor, dar numai locul 49 (femei) in 2010 si 45 (barbati), in urma Europei occidentale si a unor tari ca Tunisia, Chile, Albania si mult dupa Canada.

Rusia a coborat de pe locul 43 in 1990 (mortalitate prematura in randul femeilor) pe locul 121, in timp de China ocupa locul 72 (la femei) si 59 (la barbati). Numai trei tari - Suedia, Olanda si Norvegia - si-au pastrat pozitiile in 'top ten' al statelor care inregistreaza cele mai mici rate ale mortalitatii in randul barbatilor intre 1970 si 2010.

Diferentele se explica prin diversi factori, printre care fumatul, cresterea incidentei hipertensiunii si a obezitatii in tarile care se dezvolta, dar si SIDA. Studiul, condus de Christopher Murray de la Institut for Health Metrics and Evaluation din Seattle, se bazeaza pe indicatori mai variati decat cei care se folosesc in mod obisnuit. 'Numai 26% din populatia mondiala traieste in tari cu inregistrari complete de stare civila' (nasteri, decese) si, pana acum, mortalitatea la adulti a fost adesea doar o forma de extrapolare pornind de la cifrele privind moralitatea infantila, arata cercetatori japonezi in revista citata.
Sursa: Agerpres, 01-05-2010, Vizualizari 430
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.