Mortalitatea prematură asociată consumului de alimente ultraprocesate în 8 țări
©
Autor: Airinei Camelia

DeÈ™i studii anterioare au modelat impactul consumului anumitor alimente sau nutrienÈ›i asupra sănătății, evaluarea efectului global al consumului de alimente ultraprocesate asupra mortalității a fost limitată. Studiul publicat în American Journal of Preventive Medicine propune o analiză detaliată a acestei relaÈ›ii în opt țări cu niveluri diferite de consum de alimente ultraprocesate.
Consumul de alimente ultraprocesate a crescut semnificativ la nivel mondial, reprezentând peste 50% din aportul caloric zilnic în multe țări cu venituri ridicate. În țările cu venituri mici È™i medii, deÈ™i procentul rămâne mai redus, tendinÈ›a de creÈ™tere este clară.
Există o cantitate tot mai mare de dovezi epidemiologice care asociază consumul ridicat de AUP cu o gamă largă de probleme de sănătate fizică È™i mentală. O revizuire recentă a identificat legături între dieta bazată pe AUP È™i 32 de rezultate negative asupra sănătății.
Despre studiu
Metodologie
- A fost realizată o meta-analiză de tip doză-răspuns pe baza a È™apte studii prospective, însumând 239.982 de participanÈ›i È™i 14.779 de decese.
- S-a evaluat asocierea dintre procentajul de energie provenită din AUP și mortalitatea prin orice cauză.
- A fost utilizată o abordare de modelare pentru estimarea fracÈ›iunii atribuibile populaÈ›ionale (PAF) È™i a numărului total de decese premature (30–69 ani) datorate consumului de AUP în opt țări: Columbia, Brazilia, Chile, Mexic, Australia, Canada, Regatul Unit È™i Statele Unite ale Americii.
- Consumul de AUP a fost determinat din cele mai recente sondaje naționale de alimentație pentru fiecare țară.
Evaluarea riscului
S-a identificat o relaÈ›ie liniară: fiecare creÈ™tere cu 10% a aportului caloric din AUP este asociată cu o creÈ™tere de 2,7% a riscului de mortalitate prin orice cauză (RR=1,027; IC95%=1,017–1,037). Analizele de sensibilitate au confirmat robusteÈ›ea rezultatelor.Rezultate
Nivelurile de consum de AUP
Procentajul energiei provenite din AUP a variat considerabil:- Columbia și Brazilia: sub 20%.
- Chile È™i Mexic: între 20–30%.
- Australia È™i Canada: între 35–45%.
- Regatul Unit și Statele Unite: peste 50%.
Mortalitate prematură atribuibilă consumului de AUP
- FracÈ›iunea atribuibilă populaÈ›ională a variat de la 3,9% în Columbia la 13,8% în Regatul Unit.
- Numărul absolut de decese premature atribuibile AUP a fost cel mai ridicat în SUA (aproape 124.000 de decese anual) È™i cel mai scăzut în Chile (aproximativ 1.874 de decese anual).
Interpretare
Studiul demonstrează că dieta bogată în alimente ultraprocesate are un impact major asupra mortalității premature. CreÈ™terea liniară a riscului cu fiecare creÈ™tere procentuală a consumului de AUP subliniază importanÈ›a intervenÈ›iilor dietetice la nivel populaÈ›ional.Consumul ridicat de AUP:
- Începe devreme în viață, afectând mai ales copiii È™i adolescenÈ›ii.
- Este puternic influențat de marketingul agresiv și disponibilitatea economică.
- ÎnlocuieÈ™te treptat dietele tradiÈ›ionale bazate pe alimente proaspete, mai ales în țările cu venituri mici È™i medii.
Implicații pentru sănătatea publică
Rezultatele susțin necesitatea unor politici puternice de sănătate publică:- Promovarea alimentelor proaspete și minim procesate.
- Impunerea unor taxe pe AUP și limitarea marketingului lor, mai ales pentru copii.
- Implementarea de etichete nutriționale clare pe ambalaje.
- Sprijinirea producției locale de alimente sănătoase.
Orientările dietetice naÈ›ionale moderne trebuie să ia în considerare nu doar compoziÈ›ia nutriÈ›ională, ci È™i gradul de procesare industrială a alimentelor.
Limitări
- Număr limitat de cohorte disponibile care măsoară direct procentul de energie provenit din AUP.
- Posibilă confuzie reziduală datorită altor factori dietetici.
- Estimările nu au luat în calcul întârzierea temporală între schimbările dietetice È™i efectele asupra mortalității.
Cu toate acestea, modelele comparative utilizate sunt validate și au fost aplicate anterior pentru alți factori de risc dietetic major.
Concluzii
Consumul de alimente ultraprocesate reprezintă o problemă globală de sănătate publică, asociată cu o creÈ™tere semnificativă a mortalității premature. Sunt necesare măsuri urgente pentru a reduce consumul de AUP È™i pentru a transforma sistemele alimentare, astfel încât să promoveze diete bazate pe alimente integrale È™i preparate culinare tradiÈ›ionale.
Data actualizare: 29-04-2025 | creare: 29-04-2025 | Vizite: 61
Bibliografie
Nilson, E. A. F., et al. (2025) Premature Mortality Attributable to Ultraprocessed Food Consumption in 8 Countries. American Journal of Preventive Medicine. doi.org/10.1016/j.amepre.2025.02.018. ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Voi mai beți Cola?Suntem oameni ultraprocesati
- Voi știți ce mâncați?Oameni ultraprocesati Capcanele industriei alimentare actuale.