Mortalitatea prin sepsis a scăzut dramatic prin implementarea în spital a unei noi proceduri de triaj
În jurnalul științific Critical Care au fost publicate concluziile unui studiu norvegian, potrivit cărora, mortalitatea prin sepsis a fost diminuată de la 12.5% la 7.1% în urma implementării unei noi proceduri de triaj care a constat în instruirea cadrelor medical, respectiv introducerea unei fișe de observație aparte pentru a identifica din timp simptomele sepsisului.
Sespsisul apare atunci când organismul prezintă un răspuns la o infecție, copleșitor sau chiar amenințător pentru viață. De altfel, poate să apară la orice vârstă și afectează milioane de oameni în fiecare an la nivel mondial. Incidența sespsisului este în creștere în contextul „epidemiei” de boli cronice ale stilului de viață, dintre care amintim diabetul zaharat și cancerul, fără a ignora problematica fenomenului evolutiv de rezistență la antibiotice.
Potrivit Global Sepsis Alliance, sepsisul este prima cauză de mortalitate infecțioasă, în ciuda progreselor medicinei moderne (vaccinurile, antibioticele, terapia intensivă).
Pentru acest studiu a fost elaborat un grafic cu scopul de a facilita identificarea precoce a primelor semne de sepsis în intervalul destinat triajului. Ulterior personalul medical a fost instruit în legătură cu noua procedură.
GCS, Scor Glasgow
Sursa: BioMed Central
Cercetătorii au comparat o serie de variabile între pacienții rezidenți ai spitalului Levanger (Norvegia) înainte și după implementarea noilor reglementări pentru managementul sepsisului.
Au fost observate: creșterea ratelor de supraviețuire, reducerea probabilității de a dezvolta insuficiență organică severă și diminuarea în medie cu 3.7 zile a perioadei petrecute de pacienți în unitatea de terapie intensivă, consecutive noilor proceduri.
„Acest studiu sugerează faptul că asistentele medicale joacă un rol cheie în majorarea șanselor de supraviețuire a pacienților care prezintă infecții severe. Standardizarea acestei proceduri pentru identificarea și stadializarea evoluției sepsisului este o metodă accesibilă și în același timp eficientă”, afirmă Erik Solligard, unul dintre autorii studiului.
Sursa: Medical News Today
(2) Early identification of sepsis in hospital inpatients by ward nurses increases 30-day survival, link: https://ccforum.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13054-016-1423-1
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Lipopeptidă antibacteriană foarte eficientă în uciderea Staphylococcus aureus
- Virusul Zika rămâne la nivelul vaginului câteva zile după infecție
- Răspunsul imun puternic al liliecilor împotriva virusurilor ar putea determina o virulență și o infecțiozitate mai mare la oameni
- Cercetătorii analizează activitatea naturală a flavonoizilor împotriva coronavirusurilor
intră pe forum