Mortalitatea prin sepsis a scăzut dramatic prin implementarea în spital a unei noi proceduri de triaj

©

Autor:

Mortalitatea prin sepsis a scăzut dramatic prin implementarea în spital a unei noi proceduri de triaj

În jurnalul științific Critical Care au fost publicate concluziile unui studiu norvegian, potrivit cărora, mortalitatea prin sepsis a fost diminuată de la 12.5% la 7.1% în urma implementării unei noi proceduri de triaj care a constat în instruirea cadrelor medical, respectiv introducerea unei fișe de observație aparte pentru a identifica din timp simptomele sepsisului.

Sespsisul apare atunci când organismul prezintă un răspuns la o infecție, copleșitor sau chiar amenințător pentru viață. De altfel, poate să apară la orice vârstă și afectează milioane de oameni în fiecare an la nivel mondial. Incidența sespsisului este în creștere în contextul „epidemiei” de boli cronice ale stilului de viață, dintre care amintim diabetul zaharat și cancerul, fără a ignora problematica fenomenului evolutiv de rezistență la antibiotice.

 Citiți mai multe despre sepsis aici.

Potrivit Global Sepsis Alliance, sepsisul este prima cauză de mortalitate infecțioasă, în ciuda progreselor medicinei moderne (vaccinurile, antibioticele, terapia intensivă).

Asistentele medicale constituie linia întâi în ceea ce privește procesul de diagnosticare al sepsisului.

Pentru acest studiu a fost elaborat un grafic cu scopul de a facilita identificarea precoce a primelor semne de sepsis în intervalul destinat triajului. Ulterior personalul medical a fost instruit în legătură cu noua procedură.

 


SIRS, Sindrom de Răspuns Inflamator Sistemic

GCS, Scor Glasgow

Sursa: BioMed Central

Cercetătorii au comparat o serie de variabile între pacienții rezidenți ai spitalului Levanger (Norvegia) înainte și după implementarea noilor reglementări pentru managementul sepsisului.

Au fost observate: creșterea ratelor de supraviețuire, reducerea probabilității de a dezvolta insuficiență organică severă și diminuarea în medie cu 3.7 zile a perioadei petrecute de pacienți în unitatea de terapie intensivă, consecutive noilor proceduri.

Acest studiu sugerează faptul că asistentele medicale joacă un rol cheie în majorarea șanselor de supraviețuire a pacienților care prezintă infecții severe. Standardizarea acestei proceduri pentru identificarea și stadializarea evoluției sepsisului este o metodă accesibilă și în același timp eficientă”, afirmă Erik Solligard, unul dintre autorii studiului.

Sursa: Medical News Today


Data actualizare: 06-09-2016 | creare: 06-09-2016 | Vizite: 2634
Bibliografie
(1) Sepsis deaths fell dramatically after hospital implemented simple steps, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/312684.php
(2) Early identification of sepsis in hospital inpatients by ward nurses increases 30-day survival, link: https://ccforum.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13054-016-1423-1
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Disbioza intestinală poate crește susceptibilitatea la septicemie în rândul femeilor gravide
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum