MS afirmă că s-au făcut toate demersurile ca pacienta cu arsuri de la Timişoara să beneficieze de îngrijirile medicale necesare

Data publicării: 11-06-2019

Ministerul Sănătăţii a afirmat marţi că au fost făcute toate demersurile necesare pentru ca pacienta din Timişoara care a suferit arsuri pe 50% din suprafaţa corpului şi care a fost transferată la o clinică din Viena să beneficieze de îngrijirile medicale necesare în acest caz.

Ministerul menţionează într-un comunicat remis presei că pacienta suferă şi de alte afecţiuni asociate care pot genera complicaţii medicale.

"Sunt voci care acuză autorităţile şi specialiştii de modul în care a fost gestionat acest caz, deşi s-au făcut toate demersurile pentru a salva viaţa acestei paciente. Aşa cum am mai declarat, până când vom avea suficiente locuri de mari arşi în ţară, pacienţii care necesită îngrijiri vor fi transferaţi în străinătate. Însă lucrurile nu pot fi realizate bătând din palme, mai ales după ce o perioadă lungă de timp nu s-a făcut mai nimic în acest sens. Cu tot respectul pentru acei pacienţi de la Colectiv care au înfiinţat o organizaţie menită să sprijine cazurile de mari arşi din România, cred că experienţa proprie a acestora în problemele întâmpinate în sistem ca pacienţi cu arsuri este extrem de valoroasă, dar nu suficientă pentru a se putea pronunţa în evaluarea măsurilor necesare ale altor pacienţi. Necesitatea transferului unui pacient cu arsuri, momentul şi modul în care se poate realiza sunt decizii ale specialiştilor care evaluează fiecare caz în parte şi care răspund de viaţa pacienţilor", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, citată în comunicatul de presă.

Potrivit MS, pacienta care a suferit arsuri în urma unei explozii a fost transportată vineri, 7 iunie, ora 13.00, la Casa Austria, Clinica de Chirurgie Plastică a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Timişoara, unde i-au fost acordate primele îngrijiri necesare.

"Aparţinători pacientei au declarat că pacienta s-a întors din Italia în luna decembrie a anului trecut şi nu este asigurată medical nici în România, nici în Italia. Deşi pacienta nu avea calitatea de asigurat şi nu putea beneficia de îngrijiri medicale în străinătate, ea a fost transferată luni, 10 iunie, într-o clinică din străinătate în baza unui acord transmis de Ministerului Sănătăţii, în cursul zilei de duminică, prin care instituţia s-a angajat că va suporta toate cheltuielile pentru îngrijirile medicale care îi vor fi acordate în această clinică. Menţionăm că COSU a informat Ministerul Sănătăţii şi DSU despre acest caz şi necesitatea transferului în străinatate în seara zilei de 7 iunie, ora 23,30. La scurt timp, DSU a contactat clinica din Viena în vederea transferului în străinatate", se arată în comunicat.

Aceeaşi sursă afirmă că "temporizarea" transferului a fost determinată de mai multe cauze.

"După internarea la clinica din Timişoara şi evaluarea stării pacientei, medicii au decis transferul pacientei în străinătate, însă procedura prevede că este necesar acordul unei rude de gradul I pentru acest transfer. Personalul medical a făcut toate demersurile pentru a obţine acest acord, contactând telefonic rudele pacientei. Prima dintre rudele de gradul I contactate a refuzat transferul, iar la momentul primirii acceptului de transfer din partea celei de-a doua rude cu care medicii au luat legătura starea pacientei s-a degradat, fapt care nu a mai permis transferul la acel moment, conform raportului întocmit de medicii care o îngrijeau", susţine MS.

Totodată, stabilizarea pacientei a fost semnalată de medicii curanţi duminică, 9 iunie, data la care aparţinătorii au prezentat pentru prima oară un act de identitate al pacientei (certificatul de naştere), necesar pentru întocmirea procedurilor de transfer.

MS precizează că duminică au fost demarate toate procedurile necesare transferului.

"În urma evaluării medicale realizate de medicii SMURD şi DSU, a fost decisă modalitatea de transport. Menţionăm că aceeaşi procedură a fost aplicată şi în cazul pompierului care a suferit arsuri grave în urmă cu câteva săptămâni, pentru care s-a folosit ambulanţa de terapie intensivă mobila SMURD pentru a fi transferat de la Casa Austria în străinătate. Mai multe detalii despre alegerea modalităţii de transport vor fi comunicate de DSU. Pacienta a fost transportată în dimineaţa zilei de luni, 10 iunie, şi a ajuns la clinica din Viena la ora 13.00", mai susţine MS.

De asemenea, MS afirmă că în prezent se fac demersurile necesare pentru ca pe numele pacientei să fie eliberat formularul S2, care acordă dreptul de deconta real tratamentelor în străinătate pentru persoanele asigurate.

"Pentru a-şi produce efectele, el trebuie transmis la clinica din Viena în termen de 48 de ore din momentul în care pacienta a fost preluata. Luni, Ministerul Sănătăţii a fost informat că au fost plătite sumele necesare pentru dobândirea calităţi de asigurat a pacientei", menţionează sursa citată.
Sursa: Agerpres, 11-06-2019, Vizualizari 140
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.