MS: Transmiterea spre reexaminare a legii privind reforma sănătăţii poate aduce disfuncţionalităţi

Data publicării: 16-07-2014

Transmiterea spre reexaminare a Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 2/ 2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/ 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative poate duce la disfuncţionalităţi în derularea programelor naţionale de sănătate, apreciază Ministerul Sănătăţii (MS) într-un comunicat transmis marţi AGERPRES.


"În această situaţie se află programul de imunizare, cel de transplant, programul de depistare precoce a cancerului de col uterin, programul mamă şi copil, precum şi programul de combatere a tuberculozei. Conform OUG nr 2/ 2014, aceste programe care până în prezent erau derulate şi monitorizate de către Ministerul Sănătăţii vor fi preluate începând cu 1 august 2014 de către Casa Naţională de Sănătate care nu are structura administrativă şi nici timpul necesar pentru a pune la punct mecanismul de derulare", susţine ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, potrivit comunicatului.


În acest context, ministrul Sănătăţii a cerut convocarea unui grup de lucru format din reprezentanţi MS şi CNAS pentru gestionarea situaţiei create, astfel încât pacienţii beneficiari ai programelor naţionale de sănătate să nu fie afectaţi.


Preşedintele Traian Băsescu a semnat luni cererea de reexaminare asupra Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 2/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Unul dintre principalele motive pentru care preşedintele a cerut reexaminarea este faptul că medicii nu mai pot fi asimilaţi ca funcţionari publici în sensul legii penale.
"Dacă asemenea fapte nu ar fi descurajate prin mijloacele dreptului penal, valorile fundamentale, ocrotite de Codul Penal, valori de rang constituţional, precum statul de drept, democraţia, respectarea Constituţiei şi a legilor, care sunt consacrate, prin Articolul 1 alin. (3) şi (5) din Legea fundamentală, printre valorile supreme, ar fi încălcate", se arată în comunicatul de luni al Administraţiei Prezidenţiale.

Sursa: Agerpres, 16-07-2014, Vizualizari 4096
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.