ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Medicină internă Medicină internă Bucuresti

Bandarea hemoroizilor cu inele de cauciuc (RBL – Rubber Band Legation)

Bandarea hemoroizilor cu inele de cauciuc (RBL – Rubber Band Legation)

Hemoroizii sunt o problemă de sănătate larg răspândită, care afectează peste 50% din populația globului. Cu toate acestea, ei rămân încă un subiect tabu. Frecvent, rușinea îi face pe pacienți să evite un consult de specialitate, majoritatea preferând, eventual, să se trateze acasă, după ureche. În prezent, unu din doi români suferă de hemoroizi, însă doar patru din zece se prezintă la medic, cei mai mulți în faze avansate ale bolii.

 

Ce înseamnă hemoroizii?

Hemoroizii sunt, de fapt, niște dilatații venoase, care apar în regiunea anală. Aceste dilataţii venoase sunt susținute, în interiorul canalului anal, de o serie de ligamente şi de ţesuturi fibroelastice. În timp, aceste mijloace de susținere cedează și hemoroizii ajung să iasă în afara canalului anal. Acest proces se numeşte prolaps. Ulterior, se poate ajunge la sângerare, stază venoasă și tromboză. Hemoroizii pot fi interni, situați la 4-5 cm în interiorul canalui anal, externi și micști. În funcție de mărime, ei se înscriu într-un anumit stadiu, înregistrat de diagnosticieni de la 1, când vorbim despre forme incipiente, până la 4, cu mase mari hemoroidale, care sunt extrem de dureroase, frecvent asociate cu hemoragii importante, ce pot pune viața bolnavului în pericol.

 

Cauzele pentru care apar hemoroizii sunt diverse și țin de mai mulți factori:

  • Statul prelungit pe scaun (sedentarismul);

  • Consumul de condimente picante, mâncare fast food;

  • Kilogramele în plus (obezitatea);

  • Constipația prelungită;

  • Abuzul de alcool;

  • Ridicarea frecventă de greutăți mari;

  • Eforturi repetate depuse la defecație;

  • Sarcina și nașterea;

  • Moștenire genetică.

Metodele de tratament ale bolii hemoroidale au evaluat, în prezent existând o serie de proceduri sigure, rapide și mai puţin traumatizante decât clasica intervenție chirurgicală. Una dintre aceste proceduri este bandarea elastică (Rubber Band Ligation).

 

Este o procedură chirurgicală noninvazivă și este cunoscută ca cea mai bună metodă pentru tratarea hemorizilor de gradul 1, 2 și o parte a hemoroizilor de gradul 3.

 

În prima etapă se efectuează o anuscopie, pentru a putea identifica hemoroizii, care sunt prinși folosind un forceps sau un dispozitiv de aspirare. Se aplică apoi o bandă elasitcă la baza hemoroidului. Hemoroidul strangulat se usucă (prin strangularea cu benzi elastice se întrerupe alimentarea cu sânge) și se desprinde în timp. Ligaturarea trebuie aplicată deasupra liniei dințate, pentru a evita durerile. De asemena este necesară injectarea hemoroidului cu anestezic, înainte de a fi bandat, pentru a reduce durerea și disconfortul. Este recomandat pentru toți pacienții să facă o clismă rectală de curațare înainte de procedură, pentru a evita mișcările intestinului, în primele 24 de ore, astfel ligatura nu va fi expulzată.

 

La prima ședință de bandare se va trata doar un singur hemoroid intern, "testându-se" în perioada următoare reacția pacientului la tratamentul respectiv.
Se va banda inițial hemoridul (-zii) mai mare sau cel cu stigmate de sângerare.

 

Înainte de a i se efectua prima bandare pacientului, medicul ii va explica posibilitatea apariției a doua reacții postratament: o ușoară presiune (durere) în regiunea anală ( 12h - 48h) și o mică hemoragie, mai ales în timpul scaunului (în perioada eliminării hemoroidului bandat: 1-7 zile), care se va opri de la sine.

 

La ședințele următoare, în lipsa complicațiilor postbandare, se poate trece la bandarea a 2 hemoroizi pe ședință, explicându-se pacienților că reacția postratament (durerea și/sau sângerarea) se poate amplifica temporar.

Bandarea are cam 80% rată de succes, avantajul său constă în păstrarea unei activități normale a pacientului. Nu e nevoie de spitalizări prelungite, de concedii medicale, pacientul nu iese din câmpul de muncă, își păstrează independența, nu trebuie să facă niște pregătiri speciale înainte sau niște eforturi speciale după intervenție. Manevra este elegantă, eficientă și foarte ușoară, mult mai ușoară decât intervenția chirurgicală clasică. În plus, ea se poate adresa stadiilor hemoroidale incipiente.

 
Programare