Mutațiile cancerului asupra cărora se poate acționa cu imunoterapie

©

Autor:

Mutațiile cancerului asupra cărora se poate acționa cu imunoterapie

Odată cu progresul cancerului, are loc o înmulțire progresivă a celulelor tumorale, ceea ce determină adesea apariția unor mutații genetice. Există situații în care mutațiile provocate de tumori duc la răspunsuri imune puternice, însă cel mai frecvent mutațiile genetice nu generează un răspuns imun robust. Din acest motiv, depistarea mutațiilor genetice, în vederea vizării acestora de imunoterapie, este unul dintre cele mai complexe și mai dificile procese pe care cadrele medicale le au de îndeplinit. O nouă cercetare, realizată de către oamenii de știință de la Școala de Medicină a Universității din Pennsylvania, stabilește o nouă modalitate de țintire cu imunoterapie a mutațiilor.

La momentul actual, secvențierea unei tumori și identificarea imunoterapiilor eficiente se bazează pe măsurarea vitezei de apariție a mutațiilor într-o anumită tumoră. În cazul tumorilor cu o rată mare de mutație, susceptibilitatea de răspuns la inhibatori care vizează imunoterapia este mai mare. Din cauza diviziunii celulelor canceroase, mutațiile potențiale pot deveni aproape infinite, ceea ce face ca imunoterapia să nu mai fie eficientă decât pentru anumiți pacienți. Cercetătorii au creat un algoritm personalizat care poate oferi informații despre țintele ce pot fi vizate de imunoterapie, scopul fiind acela de depistare a celor mai bune dintre ținte și de acționare în mod specific asupra acestora, fără afectarea țesutului sănătos. Modelul dezvoltat de către cercetători ar putea duce la apariția unor vaccinuri terapeutice cu o eficacitate mai mare în tratarea cancerului.

Modelul creat de către cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității din Pennsylvania realizează o predicție personalizată pentru fiecare pacient. Folosind secvențe de proteine, modelul evaluează cât de similare sunt acestea cu celulele sănătoase și cum ar trebui să arate, astfel încât sistemul imunitar să reacționeze. Cu cât proteinele sunt mai diferite, cu atât imunoterapia țintită este mai eficientă, deoarece atrage celulele canceroase, fără a produce daune printre celulele sănătoase.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 18-10-2019 | creare: 18-10-2019 | Vizite: 605
Bibliografie
Algorithm personalizes which cancer mutations are best targets for immunotherapy, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191010095815.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • STINGel - un nou imunoterapic ce distruge celulele canceroase
  • STUDIU: Primul caz de cancer mamar avansat vindecat cu ajutorul unui tratament experimental
  • Răspunsul pacienților imunoterapie sugerează un posibil tratament pentru melanom metastatic
  •