Muzica ascultată în apropierea orei de culcare perturbă somnul

Muzica ascultată în apropierea orei de culcare perturbă somnul

©

Autor:

Muzica ascultată în apropierea orei de culcare perturbă somnul

Cercetătorul în domeniul somnului Michael Scullin, doctorand È™i profesor asociat de Psihologie È™i NeuroÈ™tiinÈ›e la Universitatea Baylor, a analizat modul în care muzica ascultată înaintea culcării poate afecta tiparele de somn. Studiul a fost publicat în revista È™tiinÈ›ifică Psychological Science.
În cadrul cercetării s-au analizat imaginile muzicale involuntare („viermii de urechi”), adică atunci când un cântec sau o melodie se repetă mereu în mintea unei persoane. Aceasta se întâmplă în mod obiÈ™nuit pe perioada zilei, dar Scullin a constatat că se pot întâmpla È™i în somn.

AdolescenÈ›ii È™i adulÈ›ii tineri sunt mai predispuÈ™i la ascultarea muzicii înainte de culcare decât alte grupe de vârstă, iar cu cât ascultă mai mult, cu atât sunt mai predispuÈ™i la această repetiÈ›ie involuntară în minte a cântecelor. S-a remarcat faptul că melodiile instrumentale sunt mai susceptibile să favorizeze viermii de urechi È™i să perturbe calitatea somnului decât cântecele lirice.

Studiul s-a realizat pe 209 subiecÈ›i care au completat sondaje privind calitatea somnului, obiceiurile de ascultare a muzicii, frecvenÈ›a viermilor de urechi la momentul adormirii, trezirii în mijlocul nopÈ›ii È™i dimineaÈ›a.

Pentru 50 dintre participanÈ›i s-a încercat inducerea viermilor de urechi în Laboratorul de Neurologie È™i CunoaÈ™tere a Somnului al profesorului Scullin, pentru a determina modul în care aceÈ™tia afectează calitatea somnului. S-a utilizat polisomnografia pentru înregistrarea undelor cerebrale ale participanÈ›ilor, ritmului cardiac, respiraÈ›iei È™i a altor constante din timpul somnului.

ParticipanÈ›ii au fost repartizaÈ›i să asculte ori variantele originale ale unor melodii populare, ori versiunile instrumentale ale acestora È™i au fost întrebaÈ›i dacă au manifestat repetiÈ›ii auditive involuntare ale cântecelor.

„Apoi am analizat dacă acest lucru le-a influenÈ›at fiziologia somnului pe timp de noapte. Persoanele cu viermi de urechi au avut dificultăți mai mari să adoarmă, mai multe treziri nocturne È™i au petrecut mai mult timp în etapele uÈ™oare de somn. [...] oamenii au raportat că se trezesc în mod regulat din somn cu un vierme auditiv.”, a precizat profesorul Scullin.

Înregistrările EEG au fost analizate cantitativ pentru examinarea markerilor fiziologici ai consolidării memoriei dependente de somn, care este procesul prin care amintirile temporare sunt reactivate spontan în timpul somnului È™i adaptate pe termen lung. ParticipanÈ›ii cu viermi auditivi au arătat oscilaÈ›ii mai lente în regiunea corespunzătoare cortexului auditiv primar în timpul somnului, markeri ai reactivării memoriei.

DeÈ™i se considera că muzica liniÈ™tită ascultată înainte de culcare ar îmbunătăți somnul, studiul a demonstrat că cu cât se ascultă mai multă muzică, cu atât somnul este mai rău, în special în cazul muzicii instrumentale. Se pare că creierul adormit continuă să proceseze muzica pentru câteva ore, chiar È™i după oprirea ei.

Cercetătorii nu recomandă înaintea somnului ascultarea muzicii, angajarea în activități solicitante, privitul la televizor sau jocurile video. În schimb, o metodă de a distrage atenÈ›ia creierului de la viermi este implicarea în activități cognitive, spre exemplu concentrarea deplină asupra unei sarcini, probleme sau activități, alcătuirea unei liste de sarcini sau scrierea gândurilor pe hârtie.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 23-06-2021 | creare: 23-06-2021 | Vizite: 346
Bibliografie
Music listening near bedtime disruptive to sleep, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210610162348.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tulburarile de somn afectează diferit bărbaÈ›ii È™i femeile
  • Tulburările de somn în sarcină aproape dublează riscul de naÈ™tere prematură
  • Somnul agitat ar putea fi un simptom timpuriu al bolii Parkinson
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum