Nanoterapia cancerului ar putea fi mai puțin eficientă la persoanele tinere

©

Autor:

Nanoterapia cancerului ar putea fi mai puțin eficientă la persoanele tinere
O echipă de oameni de știință de la MD Anderson Cancer Center de la Universitatea din Texas a descoperit că tratamentele de cancer la scară nanometrică pot fi mai puțin eficiente la persoanele mai tinere. Studiul, care a fost publicat recent în revista Nature Nanotechnology, sugerează că variațiile legate de vârstă în eficacitatea tratamentului sunt legate de capacitatea ficatului de a purifica sângele. Ficatul la indivizii mai tineri este mai eficient la acest proces de filtrare, care, deși este benefic pentru îndepărtarea toxinelor, poate elimina și agenții terapeutici, reducându-le astfel eficacitatea.
Cercetarea a fost condusă de Wen Jiang, M.D., Ph.D., profesor asociat specializat în Oncologie Radiațională, și Betty Kim, M.D., Ph.D., profesor în Neurochirurgie. Jiang a subliniat că, în timp ce funcția principală a ficatului este de a proteja organismul, eficiența acestuia la persoanele mai tinere ar putea reduce eficacitatea tratamentelor la scară nanometrică pentru cancer. Se ridică astfel semne de întrebare cu privire la aplicabilitatea universală a acestor terapii, având în vedere că ficații mai tineri pot filtra o parte semnificativă a nanomedicinei.

Nanomedicamentele diferă de tratamentele convenționale pentru cancer prin faptul că folosesc cărăuși de dimensiuni nanometrice pentru a furniza agenți terapeutici. Aceste formulări oferă mai multe avantaje, cum ar fi niveluri mai scăzute de toxicitate, țintire îmbunătățită și potențialul pentru doze mai mari. FDA a aprobat peste 50 de astfel de terapii, dintre care 19 sunt listate în prezent de Institutul Național al Cancerului pentru tratamentul cancerului. Tratamentul specific examinat în acest studiu a fost paclitaxelul legat de nanoparticule de albumină, care a fost utilizat din 2005 pentru anumite tipuri de cancer greu de tratat.

Studiul a explorat, de asemenea, rolul receptorului scavenger MARCO, o proteină exprimată mai abundent în celulele imune ale ficatului la indivizii mai tineri. Acest receptor este considerat a fi corelat cu rata de filtrare a ficatului. Cercetătorii au descoperit că blocarea MARCO la modelele mai tinere a îmbunătățit efectele anti-cancer ale nanomedicamentului prin reducerea clearance-ului acestuia din fluxul sanguin.

Jiang a subliniat că acest studiu, deși axat pe cancer, evidențiază o provocare mai largă în domeniul administrării de nanomedicamente. Rolul ficatului în eliminarea medicamentelor necesită o abordare mai personalizată a proiectării nanomedicinei și solicită cercetări suplimentare pentru depășirea acestei bariere biologice.

sursa: News Medical
foto: The University of Texas MD Anderson Cancer Center

Data actualizare: 19-09-2023 | creare: 19-09-2023 | Vizite: 326
Bibliografie
Nano-based cancer therapies may be less effective in younger patients, finds study, link: https://www.news-medical.net/news/20230919/Nano-based-cancer-therapies-may-be-less-effective-in-younger-patients-finds-study.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dozarea metronomică a nanomedicamentelor poate îmbunătății tratamentul împotriva cancerului
  • Nanomedicina: progrese și perspective în tratamentul bolilor cardiovasculare
  • Nanoterapia
  •