Neurobiologia experiențelor psihedelice cauzate de administrarea protoxidului de azot, ketaminei și LSD-ului este similară

©

Autor:

Neurobiologia experiențelor psihedelice cauzate de administrarea protoxidului de azot, ketaminei și LSD-ului este similară

Un studiu publicat în revista NeuroImage explorează neurobiologia experiențelor psihedelice cauzate de administrarea protoxidului de azot, ketaminei și LSD-ului.
Echipa de cercetare a utilizat imagistica prin rezonanță magnetică funcțională pentru a examina activitatea cerebrală a persoanelor sănătoase care au primit protoxid de azot. Datele obținute au fost comparate cu cele colectate de la participanții la diferite studii care au primit ketamină și LSD, pentru a vedea dacă neurobiologia experienței psihedelice a fost similară.

Pentru a distinge între modificările creierului care nu sunt legate de experiența psihedelică, în studiu a fost inclus și un grup de control, format din participanți care au primit propofol, un medicament anestezic obișnuit.

Conform rezultatelor, participanții care au primit medicamente psihedelice, indiferent de tipul substanței, au înregistrat o scădere a conectivității într-o anumită rețea neuronală, dar au avut o creștere a conectivității în diferite alte rețele. Deși existau diferențe notabile între cele trei substanțe, toate au crescut conectivitatea între joncțiunea temporoparietală dreaptă și sulcus intraparietal în ambele emisfere ale creierului și între precuneus și sulcus intraparietal stâng. Aceste noduri sunt considerate critice pentru determinarea conținutului experienței conștiente.

Cercetătorii au observat că modelele de activitate asociate cu protoxidul de azot, ketamina și LSD-ul s-au suprapus, indicând o biologie comună de bază. Studii ulterioare, care ar putea fi efectuate pentru a determina specificul acestei biologii, ar putea ajuta cercetătorii să determine cum să folosească cel mai bine psihedelicele ca terapie.

Descoperirile actuale sunt importante pentru utilizarea viitoare a psihedelicelor ca terapie pentru diferite afecțiuni psihice, cum ar fi depresia, anxietatea sau dependența de droguri.

sursa: Science Daily
foto: Michigan Medicine


Data actualizare: 28-04-2023 | creare: 28-04-2023 | Vizite: 203
Bibliografie
Is there a common path to the psychedelic experience? link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230425111218.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Psilocibina în microdoze ar putea îmbunătăți starea de spirit și sănătatea mintală
  • Care este rolul medicamentelor psihedelice în tratamentul tulburărilor psihice?
  • Consumul de substanțe psihedelice poate provoca experiențe similare cu cele resimțite în apropierea morții
  •