Nicolaescu a cerut sefilor ASP si prefectilor sa informeze populatia privind efectele caniculei

Data publicării: 23-06-2008

Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a solicitat luni, intr-o videoconferinta, prefectilor si sefilor autoritatilor de sanatate publica judetene sa informeze populatia asupra locurilor "de racorire" (adaposturilor impotriva caniculei) amenajate si sa faca publice recomandarile privind evitarea efectelor caniculei.
Totodata, ministrul Sanatatii Publice a afirmat ca marti va incepe sa functioneze Comitetul pentru Situatii de Urgenta din MSP, care va fi condus de subsecretarul de stat Raed Arafat.
Nicolaescu i-a atentionat pe prefecti si pe directorii autoritatilor de sanatate publica judetene ca in aceasta vara, conform prognozelor Agentiei Nationale de Meteorologie (ANM), vor exista perioade in care temperaturile vor trece de 35 de grade Celsius iar indicele de confort va fi de 80 de unitati in judete precum Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Ilfov, Giurgiu si in Bucuresti.
El le-a recomandat directorilor ASP sa-si ia masuri pe baza prognozelor ANM. "Cer directorilor ASP si prefectilor sa popularizeze spatiile unde populatia se poate racori si sa verifice daca spatiile functioneaza si au dotarea corespunzatoare", a mai spus ministrul.
Potrivit acestuia, populatia trebuie sa evite expunerea la soare, mai ales intre orele 10,00 si 18,00 iar cei care au aer conditionat sa regleze temperatura cu cinci grade mai mica decat cea ambientala. In conditiile in care nu au aer conditionat la locul de munca, oamenii trebuie sa petreaca doua-trei ore in spatiile de "racorire".
Este recomandat, de asemenea, sa se foloseasca palarii, sa se faca doua-trei dusuri caldute pe zi, sa se consume cel putin 1,5-2 litri de lichide sau un pahar cu apa la fiecare 15-20 de minute. Totodata, populatia este sfatuita sa nu consume alcool si sa evite consumul de cofeina, sa manance fructe si iaurt. Copiilor trebuie sa li se dea sa bea lichide chiar daca nu solicita.
Ministerul Sanatatii Publice recomanda pentru limitarea cresterii temperaturilor ca jaluzelele sau draperiile sa fie trase in timpul zilei iar geamurile, inchise pana seara, cand acestea pot fi deschise si lasate asa inclusiv noaptea. Totodata, pentru a limita caldura, MSP sfatuieste sa se stinga lumina si sa se inchida aparatele electrocasnice de care nu este nevoie.
Eugen Nicolaescu a atentionat si asupra conditiilor de igiena care trebuie respectate.
Varstnicii si cei care au afectiuni cronice trebuie sa se hidrateze cu apa plata si sa manance legume si fructe proaspete. De asemenea, trebuie sa evite consumul alimentelor usor perisabile si nu trebuie sa circule in perioadele cand temperaturile sunt foarte mari.
Persoanele care sufera de anumite afectiuni sunt sfatuite sa-si continue tratamentul si sa faca trei-patru dusuri pe zi.
In cazul celor care depun efort se recomanda dozarea acestuia iar daca temperaturile sunt mari, sunt sfatuiti sa-si opreasca activitatea si sa bea apa, ceaiuri, sucuri naturale. Angajatorilor li se recomanda reducerea activitatii fizice, sa monteze ventilatoare, sa alterneze perioadele de lucru ale angajatilor cu perioadele de pauza si sa asigure fiecarui angajat intre doi si patru litri de apa minerala.
Statiile de ambulanta sunt sfatuite sa stabileasca un grafic de lucru special pe perioada caniculei si sa mentina toate ambulantele in functiune iar atunci cand sunt solicitate sa fie trimise ambulante cu aer conditionat.
De asemenea, ministrul Nicolaescu a cerut asigurarea numarului optim de personal pe tura in fiecare statie de ambulanta si a stocurilor de medicamente. Spitalele trebuie sa identifice persoanele cu risc crescut, sa stabileasca un grafic de lucru special si sa asigure statii de climatizare.
Referindu-se la aparatele de aer conditionat din spitale, Nicolaescu a spus ca acestea au fost achizitionate in numar mare in cursul anului trecut. "In acest an nu am asigurat nicio sursa pentru a achizitiona instalatii de aer conditionat. E suficient ce s-a facut anul trecut" - a sustinut el.
Eugen Nicolaescu a facut apel, in timpul videoconferintei, la medicii de familie, pe care i-a rugat sa-si adapteze programul de lucru si sa supravegheze persoanele vulnerabile atat de la domiciliu, cat si la serviciu.
Ministrul a mentionat ca locurile de "racorire", de adapost impotriva caniculei, au fost amenajate in farmacii, sedii ale institutiilor publice, scoli si ca pana in prezent nu s-a inregistrat niciun caz de deces provocat de canicula.
Nicolaescu a atentionat ca cei care nu aplica recomandarile risca sanctiuni.
La randul sau, secretarul de stat din MIRA Victor Paul Dobre le-a solicitat prefectilor sa comunice cu primarii, mai ales cu cei nou alesi, pentru a-i pune "in tema" in ceea ce priveste masurile pe timp de canicula. El i-a sfatuit pe prefecti sa ceara, in caz de nevoie, sprijinul ONG-urilor si filialelor Crucii Rosii.
Totodata, Dobre le-a cerut prefectilor sa supravegheze realizarea de stocuri de apa si distribuirea apei potabile si a celei menajere, acolo unde este nevoie.
Victor Paul Dobre a afirmat ca Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta trebuie sa desfasoare actiuni de prevenire a incendiilor si sa aiba pregatite mijloace pentru transportul de apa potabila sau menajera.
Sursa: Rompres, 23-06-2008, Vizualizari 302
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.