Nitratii nu ar fi chiar atat de nocivi pe cat se spune, potrivit unor oameni de stiinta
Data publicării: 19-01-2011
Cu toate acestea, tot mai mulţi oameni de ştiinţă atribuie nitraţilor valenţe utile sănătăţii umane, pretinzând că aceştia contribuie la scăderea tensiunii arteriale, asigură o digestie sănătoasă şi au un efect pozitiv asupra fluidizării sângelui.
Mai mult, Gary Miller de la Wake Forest University, susţine în paginile revistei Nitric Oxide că aceste substanţe îmbunătăţesc aprovizionarea cu oxigen a creierului. Astfel, spune el în urma unor experienţe, legumele bogate în nitraţi pot fi medicamente naturale eficiente pentru prevenirea disfuncţiilor sistemului circulator şi în lupta împotriva demenţei.
În acelaşi timp, notează Die Welt, nitraţii ajung în plante nu doar prin îngrăşăminte. Planta extrage azotul din sol şi îl acumulează în primul rând în frunze, transformându-l în nitraţi. În cazul în care planta are acces la multă lumină solară, nitraţii se transformă la rândul lor în proteine. De aceea, din cauza lipsei de suficientă lumină solară, legume de iarnă, cum ar fi sfecla, spanacul, rucola şi varza conţin în mod natural o cantitate mare de nitraţi.
Este încă neclar dacă menţionaţii compuşi de azot din îngrăşăminte sunt similari celor naturali. Însă dacă acest lucru s-ar dovedi valabil, producătorii de îngrăşăminte ar putea pretinde că sunt în cel mai înalt grad preocupaţi de sănătatea umană, notează în ediţia de luni Die Welt.
Sursa: Agerpres,
19-01-2011, Vizualizari 403