Nivelul de estrogen pe parcursul vieții corelează cu riscul de AVC în postmenopauză

©

Autor:

Nivelul de estrogen pe parcursul vieții corelează cu riscul de AVC în postmenopauză
Un studiu publicat în revista medicală "Neurology" a American Academy of Neurology în 2023 arată că persoanele cu o expunere cumulativă mai mare la estrogen pe parcursul vieții lor ar putea avea un risc mai scăzut de accident vascular cerebral (AVC).
Acest risc mai scăzut a fost găsit atât pentru AVC ischemic (blocarea fluxului de sânge în creier), cât și pentru hemoragia intracerebrală (sângerare în creier).Studiul a implicat 122.939 de femei în postmenopauză din China, cu o medie de vârstă de 58 de ani, fără antecedente de AVC la începutul studiului. Participantele au răspuns la întrebări despre factori personali și de viață, precum și despre informații privind sănătatea reproductivă, inclusiv vârsta primei menstruații, a menopauzei, numărul de sarcini și avorturi și utilizarea contraceptivelor orale.


Cercetătorii au analizat datele din sistemul de asigurări medicale și registrele de boli pentru a determina care dintre participante au suferit un AVC.
Participantele au fost împărțite în patru grupe în funcție de durata vieții reproductive, adică numărul de ani de la prima menstruație la menopauză.
Femeile din grupul cu durata cea mai scurtă a vieții reproductive au avut până la 31 de ani, în timp ce cei din grupul cu durata cea mai lungă au avut 36 de ani sau mai mult.

Cercetătorii au constatat că femeile din grupul cu cea mai lungă durată de viață reproductivă aveau un risc cu 5% mai mic pentru toate tipurile de AVC. Când au privit diferite tipuri de AVC, femeile cu cea mai lungă durată de viață reproductivă aveau un risc cu 5% mai mic pentru AVC ischemic și cu 13% mai mic pentru hemoragie intracerebrală, comparativ cu femeile cu cea mai scurtă durată de viață reproductivă.

Cercetătorii au examinat, de asemenea, alți factori care afectează nivelurile de estrogen, cum ar fi numărul de nașteri și utilizarea contraceptivelor orale, care sunt asociate cu niveluri mai mari, precum și durata alăptării, care este asociată cu niveluri mai scăzute pe baza ipotezei că sarcina și utilizarea contraceptivelor orale reprezintă niveluri relative mai ridicate de estrogen din sânge.


S-a constatat că nivelurile mai ridicate de estrogen au dus la un risc mai scăzut pentru toate tipurile de AVC, precum și pentru AVC ischemic și hemoragie intracerebrală.


Data actualizare: 03-02-2023 | creare: 03-02-2023 | Vizite: 387
Bibliografie
Lifetime Cumulative Effect of Reproductive Factors on Stroke and Its Subtypes in Postmenopausal Chinese: A Prospective Cohort Study.
Neurology, 2023;
https://n.neurology.org/content/early/2023/02/01/WNL.0000000000206863
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ciocolata poate scădea riscul cardiovascular
  • O nouă tehnică pentru depistarea timpurie a aterosclerozei
  • Estrogenul protejează femeile de gripă, nu și bărbații
  •