Nivelul plasmatic al acizilor grași neesterificați corelează cu boala arterială periferică

©

Autor:

Nivelul plasmatic al acizilor grași neesterificați corelează cu boala arterială periferică

Un studiu publicat în Atherosclerosis în ianuarie 2023 a investigat asocierea dintre acizii grași neesterificați (NEFAs) și apariția bolii arteriale periferice clinice (BAP) la persoanele în vârstă.


BAP este o afecțiune cronică rezultată din obstrucția aterosclerotică în arterele periferice. Studiile anterioare au arătat că chiar și o scădere modestă a indicelui gleznă-braț (IGB), un măsurător al gravității BAP, este legată de apariția manifestărilor clinice și probleme de funcționalitate.

 

NEFAs sunt asociate cu handicap, slăbiciune, limitări de mobilitate, insuficiență cardiacă și mortalitate. De asemenea, NEFAs au fost legați de disfuncția endotelială, care este un element fundamental al BAP. Nivelurile de NEFAs în circulație pot fi modificate prin intervenții farmacologice. De asemenea, factorii comportamentali pot ajuta la reglarea nivelurilor de NEFAs. Prin urmare, NEFAs pot fi candidați promițători pentru a fi examinați ca factori de risc pentru BAP.

În studiul curent, s-a evaluat relația dintre NEFAs și incidența  manifestărilor clinice de BAP. Participanții eligibili aveau vârsta de 65 de ani sau mai mult și nu erau dependenți de scaun cu rotile, instituționalizați sau în tratament pentru cancer.

Rezultatele studiului

Vârsta înaintată, sexul feminin, un indice mase corporale (BMI) mai mare, hipertensiunea și diabetul au fost asociate cu concentrații crescute de NEFAs.
Nivelurile de NEFAs au fost asociate cu un risc crescut de boala arterială periferică manifestă. De asemenea, s-a observat o asociere între NEFAs și un risc crescut de indice IGB anormal în modele neajustate.

Concluzia studiului este că nivele plasmatice ale NEFAs pot fi folosite ca target al intervențiilor medicale la pacienții vârstnici cu BAP.

Data actualizare: 03-02-2023 | creare: 03-02-2023 | Vizite: 319
Bibliografie
Non-esterified fatty acids and risk of peripheral artery disease in older adults: The cardiovascular health study.
Atherosclerosis.
https://www.atherosclerosis-journal.com/article/S0021-9150(23)00047-3/fulltext
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul crescut de fructe și legume înseamnă o circulație periferică mai bună
  • Suplimentele cu acizi grași Omega-3 și reducerea riscului cardiovascular
  • Tratament alternativ pentru arteriopatia periferică
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum