Nivelul testosteronului sub pragul standard la persoanele tinere: un potențial motiv de îngrijorare?

©

Autor:

Nivelul testosteronului sub pragul standard la persoanele tinere: un potențial motiv de îngrijorare?
Un studiu publicat în jurnalul Asociației Americane de Urologie subliniază faptul că bărbații tineri nu ar trebui să fie îngrijorați de un nivel mai redus al testosteronului decât cel considerat standard, deoarece intervalul de referință pentru un nivel optim de testosteron diferă în funcție de vârstă. Autorii menționează faptul că descoperirile actuale sugerează că evaluările nivelurilor de testosteron la bărbații mai tineri ar trebui să se realizeze prin utilizarea unor noi limite, specifice vârstei.
Deficitul de testosteron, asociat cu reducerea apetitului sexual, disfuncție erectilă sau chiar osteoporoză, este o problemă cu care se confruntă în general persoanele vârstnice. Cu toate acestea, în ultimii ani au fost înregistrate creșteri ale numărului de persoane tinere preocupate de un potențial deficit de testosteron, pe fondul unor mai puțin specifice, cum ar fi oboseala sau un nivel redus de energie.

Diagnosticarea deficitului de testosteron în rândul bărbaților tineri este adesea problematică, deoarece pragul pentru un nivel optim de testosteron, în prezent de 300 de nanograme pe decilitru (300 ng/dL), este stabilit pe baza unor studii efectuate în mod exclusiv la bărbați în vârstă, fără a ține cont de scăderea normală a nivelului de testosteron legată de vârstă. Pentru a stabili un prag optim al nivelului de testosteron specific vârstei, cercetătorii din Departamentul de Urologie al Universității din Michigan au analizat datele colectate de la peste 1.500 de bărbați cu vârste cuprinse între 20 și 44 de ani, care nu sufereau de cancer testicular, nu nu au fost supuși unei intervenții chirurgicale de extirpare testiculară și nu urmau o terapie hormonală.

Intervalul nivelurilor de testosteron a fost evaluat pe grupe de vârstă din cinci în cinci ani. În mod așteptat, cercetătorii au observat reduceri ale nivelurilor de testosteron odată cu înaintarea în vârstă. Valorile limită specifice pentru un nivel scăzut de testosteron au variat de la 409 ng/dL la vârsta de 20-24 de ani până la 350 ng/dL după vârsta de 40 de ani.

Studiul actual este primul care oferă o evaluare la nivel de populație a nivelurilor normative ale testosteronului pentru bărbații tineri. Potrivit autorilor, studiul reflectă diversitatea rasială și etnică a populației din SUA și nu exclude bărbații cu afecțiuni de sănătate care nu influențează nivelurile de testosteron, ci exclusiv pe cei cu cancer testicular sau care au fost supuși unei orhiectomii, în urma cărora nivelul de testosteron este de așteptat să se reducă dramatic.

sursa: News Medical

Data actualizare: 07-11-2022 | creare: 07-11-2022 | Vizite: 304
Bibliografie
Standard threshold for low testosterone doesn't apply to young men, https://www.news-medical.net/news/20221028/Standard-threshold-for-low-testosterone-doesnt-apply-to-young-men.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Statutul social influențează nivelul de testosteron
  • Bărbați: semne ca nivelul testosteronului e scăzut (și ce poți face)
  • Noile cercetări arată cum paternitatea duce la fluctuații ale testosteronului
  •