Nivelurile crescute de omega-3 din organism, asociate cu o speranță de viață mai mare

©

Autor:

Nivelurile crescute de omega-3 din organism, asociate cu o speranță de viață mai mare
Un nivel mai crescut de acizi grași omega-3 în organism poate crește semnificativ speranța de viață, arată un studiu al cercetătorilor spanioli. O creștere procentuală minoră (de doar 1%) a substanței în sânge, este asociată cu o modificare a riscului de mortalitate, similar cu cea obținută în urma renunțării la fumat.
Cercetătorii au folosit date dintr-un studiu pe termen lung, care monitorizează locuitorii orașului Framingham din 1971 până în prezent și au concluzionat că „nivelurile mai ridicate de acizi grași omega-3 în sânge, un rezultat al includerii periodice a peștilor grasi în dietă, crește speranța de viață cu aproape cinci ani”. Studiul a analizat date privind nivelurile de acizi grași din sânge de la aproximativ 2.250 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani. Scopul a fost de a valida care acizi grași funcționează ca predictori buni ai mortalității, dincolo de factorii deja cunoscuți. Rezultatele indică faptul că patru tipuri de acizi grași, inclusiv omega-3, îndeplinesc acest rol.

Nivelurile acizilor grași omega-3 din sânge sunt un predictor la fel de bun al mortalității din orice cauză ca fumatul. Medicul Aleix Sala-Vila, cercetător în cadrul Institutului de Cercetare al Spitalului del Mar din Barcelona, a declarat: „Fumatul obișnuit îți ia 4,7 ani de la speranța de viață, la fel cum câștigi dacă ai un nivel ridicat de acizi omega-3 în sânge”.

Rezultatele studiului pot contribui la personalizarea dietelor alimentare, pe baza concentrațiilor sanguine ale diferitelor tipuri de acizi grași. „Ceea ce am găsit nu este nesemnificativ. Întărește ideea că micile modificări ale dietei în direcția corectă pot avea un efect mult mai puternic decât credem și nu este niciodată prea târziu sau prea devreme pentru a face aceste modificări”, remarcă Sala-Vila.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 04-08-2021 | creare: 04-08-2021 | Vizite: 293
Bibliografie
Higher levels of omega-3 acids in the blood increases life expectancy by almost five years, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210722113004.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • A fost creată carnea de vită cu proprietățile nutriționale ale peștelui
  • Suplimentarea dietei cu Omega-3 a fost asociată cu reducerea depresiei (meta-analiză)
  • Suplimentarea cu acizi grași Omega-3 și vitamine B ar putea reduce nivelul homocisteinemiei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum