Nivelurile de dioxid de carbon din atmosferă ar putea creşte considerabil în 2019 (Met Office)

Data publicării: 25-01-2019

În 2019 s-ar putea înregistra una dintre cele mai importante creşteri ale nivelurilor de dioxid de carbon din atmosferă consemnate până în prezent, conform estimărilor oamenilor de ştiinţă de la serviciul de meteorologie Met Office din Marea Britanie, citate vineri de Press Association

Cantitatea acumulată de dioxid de carbon, unul dintre principalele gaze cu efect de seră, ar creşte în 2019 în comparaţie anul trecut pe măsură ce modificarea tiparelor meteorologice din zona Pacificului ar determina reducerea capacităţii de absorbţie a excesului de carbon a "rezervoarelor naturale", cum ar fi pădurile sau păşunile.

În contextul acestei reduceri a capacităţii de absorbţie naturală, asociată cu niveluri mai ridicate ale emisiilor de gaze cu efect de seră ca urmare a activităţilor umane precum arderea combustibililor fosili, experţii se aşteaptă la una dintre cele mai importante creşteri ale concentraţiei de dioxid de carbon din atmosferă din ultimii 62 de ani, respectiv de la debutul înregistrărilor.

Tiparele meteorologice asociate schimbărilor anuale la nivelul temperaturilor din zona Oceanului Pacific se ştie că afectează absorbţia carbonului de către plante.

În anii cu temperaturi mai ridicate în zona Pacificului, numeroase regiuni devin mai călduroase şi mai uscate, ceea ce limitează creşterea plantelor şi absorbţia dioxidului de carbon, un fenomen contrar fiind înregistrat în condiţiile în care aceeaşi regiune a planetei este mai răcoroasă, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu un an.

"Din 1958, în urma monitorizării de la observatorul Mauna Loa din Hawaii s-a înregistrat o creştere cu aproximativ 30% a concentraţiei de dioxid de carbon în atmosferă", a declarat profesor Richard Betts de la Centrul Hadley al Met Office.

"Acest lucru este cauzat de emisiile (provenind) de la combustibilii fosili, defrişări şi producţia de ciment, iar creşterea ar fi fost şi mai mare dacă nu ar fi existat rezervoarele naturale care absorb o parte din excesul de dioxid de carbon", a precizat omul de ştiinţă.

"Ne aşteptăm în acest an ca aceste rezervoare (de absorbţie) de carbon să fie relativ slabe, astfel încât impactul emisiilor cauzate de om înregistrate va fi mai ridicat în comparaţie cu anul trecut", a atras atenţia Betts.

Concentraţiile medii de dioxid de carbon se estimează că vor ajunge în 2019 la 411 părţi pe milion (ppm), atingând un punct maxim de 414 ppm în luna mai, înainte de a scădea la 408 ppm în septembrie şi de a creşte din nou la sfârşitul anului.

La debutul înregistrărilor din Mauna Loa, concentraţiile medii de dioxid de carbon erau de aproximativ 315 ppm, iar înainte de revoluţia industrială nivelul acestora a fost de circa 280 ppm, cifre demonstrate în urma analizelor efectuate pe mostre de gheaţă arctică.

"Analizând cifrele lunare, este ca şi cum am vedea planeta "respirând", deoarece nivelurile de dioxid de carbon se ridică şi coboară în concordanţă cu ciclurile sezoniere de creştere şi degradare a plantelor în emisfera nordică. Însă în fiecare an (nivelul de) dioxid de carbon este mai ridicat în comparaţie cu precedentul, iar acest lucru va continua până când oamenii vor stopa adăugarea dioxidului de carbon în atmosferă", a subliniat Betts.

În opinia specialistului în ştiinţe ale atmosferei doctor Dann Mitchell de la Universitatea din Bristol, "problema este că odată cu eliberarea dioxidului de carbon în atmosferă acesta rămâne acolo o perioadă foarte lungă, o mare parte menţinându-se mii de ani".

"Aşadar, deşi Met Office prognozează încă o creştere a (nivelului de) dioxid de carbon pentru viitorul apropiat, repercusiunile vor fi resimţite de zeci de generaţii", a precizat Mitchell.
Sursa: Agerpres, 25-01-2019, Vizualizari 251
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.