Noi abordări terapeutice: Influențarea procesului de autofagie în celulele canceroase

©

Autor:

Noi abordări terapeutice: Influențarea procesului de autofagie în celulele canceroase
Unele tipuri de cancer sunt rezistente la tratament, „grație” unor strategii de supraviețuire ale celulelor canceroase. Acum însă, cercetătorii au descoperit o cale de a devia unul dintre mecanismele de autoconservare a bolii canceroase, prin intermediul manipulării proceselor celulare.
Prin autofagie, celulele descompun propriile elemente care nu mai sunt necesare, reciclându-le și reușind astfel să rămână funcționale. Din păcate, în cazul celulelor canceroase acest proces le ajută să evite apoptoza - sau moartea celulară - și să „scape” de tratament.

Atât autofagia, cât și apoptoza se bazează pe mecanisme similare să descompună materialul celular care nu mai este necesar. Însă, în timp ce apoptoza merge până la moartea celulei, în autofagie decesul este amânat și are loc doar reciclarea materialului celular. Cercetătorii au descoperit că radioterapia și chimioterapia pot favoriza autofagia la celulele canceroase, acestea redevenind active ulterior.

S-a mai studiat până acum importanța inhibitorilor de autofagie pentru promovarea apoptozei, însă nu se cunoștea mecanismul care permite decesul celulei atunci când procesul de reciclare este blocat. Acum, cercetătorii de la University of Colorado Cancer Center in Aurora au început să descopere o parte dintre aceste mecanisme, ceea ce le-a permis să dezvolte o strategie nouă pentru a declanșa mai eficient moartea celulelor.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista Developmental Cell.

Mecanismul sugerează eficiența terapiei combinate

Autorii au descoperit că factorul de transcripție FOXO3a ajută la regularea procesului de autofagie, câteodată în pofida acțiunii medicamentelor chemoterapice. Cercetările anterioare ale echipei au dezvăluit rolul altei proteine - PUMA; aceasta „dă semnalul” celulelor să se autodistrugă.

În urma acestor descoperiri, cercetărorii au folosit inhibitori ai procesului de autofagie împreună cu medicamentul supresor tumoral Nutlin, pentru a observa dacă această combinație declanșează apoptoza mai eficient. Motivul acestei alegeri a fost acela că ambele cresc producția proteinei PUMA. „Am vrut să vedem dacă Nutlin combinat cu inhibitorii autofagiei cresc nivelul PUMA dincolo de inhibiție, până la moartea celulară”, a declarat Brent Fitzwalter, principalul autor.

Rezultatele au arătat că strategia folosită a avut rezultatele scontate. „Am transformat un medicament care încetinește creșterea tumorii dar nu poate ucide celulele canceroase într-un medicament care omoară celulele tumorale”, spune Andrew Thorburn, cel care a condus cercetările.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 27-06-2019 | creare: 23-03-2018 | Vizite: 2866
Bibliografie
Cancer cells' survival strategy defeated with new approach, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321200.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Centriolii - punctul slab al celulelor neoplazice?
  • O cale de autodistrugere, un întrerupător pentru cancer
  • Dispozitiv ce captează celulele canceroase din sânge - o alternativă pentru biopsie
  •