Noi arme împotriva tumorilor care potențează sistemul imunitar

©

Autor:

Noi arme împotriva tumorilor care potențează sistemul imunitar
Un nou studiu al cercetătorilor de la TU Darmstadt arată că radioterapia utilizată în prezent pentru tratamentul tumorilor ar putea avea un potențial de stimulare a sistemului imunitar, astfel acesta fiind capabil să lupte împotriva cancerului cu o eficiență crescută.
Cercetătorii au evidențiat acest potențial prin descoperirea unei cascade de căi de semnalizare a calciului în celulele ce aparțin de sistemul imunitar, pe care razele X o declanșează. Studiul a apărut în urma rezultatelor unor cercetări din ultimele două decenii care au demonstrat în repetate rânduri eficiența crescută a terapiilor ce combină radiațiile cu metode de potențare a sistemului imunitar, astfel obținându-se opțiuni de tratament a cancerului superioare.

În acest context, Dominique Tandl, cercetător la Departamentul de Biologie de la TU Darmstadt, afirmă că studiul s-a concentrat pe efectele iradierii selective a limfocitelor T cu radiațiile X folosite în cadrul tratamentului tumorilor, astfel evidențiindu-se efectul acestora asupra declanșării cascadei de semnalizare specifică răspunsurilor imunitare ce debutează prin eliberarea de calciu din depozitele intracelulare. Mecanismul care stă la baza acestui fenomen este unul de atingere a unor valori critice a concentrației de calciu din celule, astfel că, prin intermediul unui factor de transcripție citoplasmatic care ajunge în nucleul celular, celula începe producerea unor molecule esențiale sistemului imunitar, printre care se numără și citokinele.

Gerhard Thiel, șeful Departamentului de Biologie din cadrul TU Darmstadt și unul dintre autorii studiului, afirmă că echipa speră ca descoperirile să facă posibilă îmbunătățirea tratamentului cancerelor și ca rezultatele să poată fi observate pe termen lung, deoarece terapia prin intermediul radiațiilor are potențialul de a induce apoptoza celulelor tumorale și de a potența sistemul imunitar, deopotrivă.

sursa: Science Daily
foto: Limfocitele T înainte (stânga) și după (dreapta) tratamentul cu raze X. Picture: Gerhard Thiel

Data actualizare: 03-05-2022 | creare: 03-05-2022 | Vizite: 279
Bibliografie
Weapon against tumors, boost for the immune system, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220420133556.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Radioterapia după operația pentru cancerul de prostată ar putea fi amânată
  • Terapia cu litiu poate inversa efectele adverse ale radioterapiei
  • Radioterapia FLASH - o serie de tratament pentru cancer administrată într-o secundă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum